Jag vill inte bli påsatt i sömnen. Vad kan jag göra?

FRÅGA  Jag har varit inne på webbsajten Prata om det, om gråzoner i sexlivet. I många många år har jag accepterat att min man har samlag med mig när jag sover. Jag ligger på sidan och han tränger in i mig bakifrån.

Det är inte oskönt men jag får inte heller ut så mycket av det, men han uppskattar det väldigt mycket. Jag har sett det som en gåva till honom. Han får utlösning och är mycket nöjdare, ger mig även frukost på sängen morgonen efter. Men när jag har läst inlägg på denna hemsida känns det hela olustigt. Jag tänker på övergrepp, att jag är utnyttjad.

Tänker också att jag borde ta upp det med honom så att vi två kan prata om det, men det vill sig inte, orden kommer inte över mina läppar. Tilläggas ska att vi har “riktigt” sex med varandra också om än inte så ofta. Jag vet varken ut eller in, vad som är rätt eller fel och behöver vägledning!
Fru H

SVAR Du kan utgå från vad du själv tycker. Det är en blandning av flera saker: ”inte oskönt”, ”får inte heller ut så mycket av det”, ”en gåva till honom”, ”olustigt”, ”utnyttjad”.

En kärna i Prata om det-diskussionen handlar ju just om att kvinnor vant sig vid att acceptera en gråzon, som egentligen är ett övergrepp. Ditt dilemma är att orden inte kommer över dina läppar. ”Känns det som” – skulle jag vilja tillägga. För orden skulle innebära att ta upp hela balansen i ert förhållande. Som att han efteråt ger dig frukost på sängen för att du ska bli nöjd.

Du skulle kunna tänka det som att du behöver höja ribban eller kraven på ert förhållande så att du inte behöver känna dig kluven inför ert liv tillsammans. Den där dova, dolda otillfredsställelsen är inte bra i längden. Kompromisser ska vara acceptabla, man ska inte må illa av dem!

Tomas Böhm