Jag vill sluta jobba – vad blir mest förmånligt?

FRÅGA Jag är landstingsanställd och fyllde 63 för en månad sedan. Har en sjukpension på halvtid sedan 16 år och har jobbat halvtid sedan dess. Jag har fått livränta från mitt försäkringsbolag. Funderar på att sluta jobba till sommaren, men vet inte hur jag ska göra med pensionen. Kan jag ta ut tjänstepensionen på fem år och låta den allmänna pensionen stå tills jag blir 65? Eller vad är mest förmånligt för mig?

 

BIRGITTA Med halvtidsarbete i 16 år antar jag att du kommer att få en rätt låg pension. Jobba så länge du kan och orkar – det är nog mitt bästa råd. För varje månad och år du fortsätter att arbeta ökar både din slutliga allmänna pension (så länge du jobbar) och din tjänstepension (fram till 65 år). 

Du bör gå in på minpension.se och reda ut hur du bäst kan kombinera uttagen av dina pensioner. Du ska veta att den dag du börjar ta ut din tjänstepension, kan du inte stoppa utbetalningarna. Bränner du den på fem år återstår bara den allmänna pensionen att leva på. På minpension.se kan du med ditt bank-id gå in på din egen sida och laborera med pensionsuttagen,
i olika kombinationer och vid olika tidpunkter. Då får du en bild av hur din sammanlagda pensionsinkomst blir vid olika kombinationer och vad som blir förmånligast. Sedan är det bra om du redan nu går igenom hela din privatekonomi; beräkna alla kostnader och utgifter, tillgångar och inkomster. Då får du en uppfattning om vilken månadsinkomst du behöver som pensionär. Bättre att förutse en kalldusch och försöka undvika den, än att hamna i den, oförberedd, den dag du slutar jobba.