Med två skilsmässor och en relation med psykisk misshandel bakom sig, hur vågar man satsa på kärleken igen? En läsare ber om råd från vår relationsexpert Per Naroskin.

FRÅGA Hur ska jag våga en relation igen? Jag har två skilsmässor bakom mig och i den senaste var jag utsatt för psykisk misshandel. Det slutade med slitsam skilsmässa. Nu har det gått några år.Jag har idag ett jättebra liv, jag har byggt upp mig själv och har ett roligt jobb där jag får mycket bra feedback, två fina barn och gulliga barnbarn, bra ekonomi, jag tränar och har ett bra liv med kultur och vänner och middagar. Men såklart saknar jag en kärlek då och då. Problemet är, hur ska jag någonsin våga känna tillit till en ny man? Jag vill inte få det jag byggt upp raserat. Inte en gång till. Jag är 61 år. Och sedan vet jag inte ens var jag ska träffa någon, dejtning på internet är inget för mig, jag vågar nog inte det.
Singel på 60-plus

PER NAROSKIN Du både längtar efter en ny relation och fruktar att rasera det du har idag. Med de erfarenheter som du beskriver så är det inte konstigt om du oroar dig för att riskera den jämvikt i livet och dig själv som du byggt upp sedan dess. Kanske behöver du inte oroa dig så mycket för den saken. Det låter som att du vet ganska mycket om vad du vill och vad du behöver nu. Jag tycker det är bra att du är öppen för att träffa någon och att du lyssnar på denna din längtan. Det är en fördel att du har ett bra liv på så många fronter; du är inte desperat och behöver inte hänga upp all din lycka på en person. Jag vet inte om jag förstått dig rätt men kanhända är det inte ett heltidsförhållande du är intresserad av just nu. Om det stämmer, så borde det gå att hitta ett förhållande som kompletterar ditt liv nu, och inte behöver ställa det på ända. Det kanske inte är den himlastormande passionen eller förälskelsen men det behöver inte vara mindre värt för det.

Jag tänker ofta att vi har ett lite för fyrkantigt vis att prata om olika slags relationer. Vi glömmer att det finns snudd på oändligt många variationer. Relationer som inleds senare i livet har vi rentav en större frihet att forma. Jag tycker inte heller att du ska vara rädd för internet. Hör med andra som prövat och få tips på sajter som skulle kunna vara i din egen smak. Utforska sedan möjligheterna i din egen takt.