Birgitta Piper svarar på ett nytt läsarbrev. Denna gång handlar det om IPS, individuellt pensionssparande. Här kan du läsa hela Birgittas svar, hämtat ur M-magasin nr 2/2020.

FRÅGA Kan man flytta över IPS-sparande, som skett i makens namn, till mig? Genom bodelning inom äktenskapet?
Madelene

BIRGITTA PIPER Är din man över 55 år har han rätt att ta ut sitt IPS-sparande (individuellt pensionssparande) och låta utbetalningarna gå till dig. Utbetalningarna kommer beskattas som inkomst av tjänst. Men det är din man som beskattas. Inte du. Skatteeffekten får ni ta reda på hos förslagsvis pensionsbolaget och Skatteverket. Gåvoskatten är emellertid avskaffad. Uttaget kan dock inte ske i en klumpsumma, utan måste ske över minst en femårsperiod. Undantaget är om beloppet är under ett prisbasbelopp (46 500 kronor år 2019). Då kan han göra uttaget i en klumpsumma och även om han är under 55 år. Men själva IPS:n går inte att flytta under bestående äktenskap.

Bäst är att ta kontakt med det bolag där din man har sitt IPS-sparande och fråga hur ni ska gå till väga. Men din man kan också välja att först flytta sitt IPS-sparande till en bättre och billigare aktör. Det vill säga en pensionsförsäkring med lägre avgifter och bättre villkor. Med dig som förmånstagare. Att leta rätt på en sådan kan man få hjälp av hos pensionsjämförelse-sajten pensiono.se. Börja där och be dem ta fram ett möjligen bättre alternativ. Vad man dock måste vara uppmärksam på är att det kan kosta att flytta kapitalet. En del aktörer tar rejält betalt. Flyttvillkor och vilken pensionsförsäkring som går att flytta kan du också kolla på den oberoende sajten konsumenternas.se Tycker du att det är svårt att navigera dig fram kan du ringa dit och få hjälp att hitta rätt.