Kan jag förlora på att vänta med att gå i pension tills jag är 67?

FRÅGA Har läst din suveräna bok Pengarna och livet och har egentligen bara en fråga till dig, enligt följande:

Är snart 65 år och har gjort uträkningar på minpension.se angående uttag av pensionen vid 65, 66 eller 67 år. Förstår ju att min pension blir högre desto längre jag väntar, men undrar nu om det finns andra effekter som gör att man bör ta ut pensionen redan vid 65?
Kan jag till och med förlora om jag väntar till 67 års ålder? Allting är ju naturligtvis beroende på hur lång min livslängd blir, men mycket svårt att sia om förstås!

Maj-Britt S

BIRGITTA Det skadar inte att fortsätta att jobba efter 65. Tvärtom. Om du slutar vid 67 års ålder har du i det läget 14–16 procent högre pension livet ut, jämfört med om du slutat vid 65 år. För varje ytterligare år du arbetar beräknas den allmänna pensionen som regel öka med 7–8 procent. 

Du fortsätter ju att varje månad tjäna in pensionsrätter, vilket gör att din pension växer för varje år som du skjuter på uttaget. 

Även kapitalet i din tjänstepension växer till sig om du väntar med att ta ut den. Har du turen att ha en tjänstepension med kort livslängdsantagande (= en i förväg fastställd relativt kort utbetalningsperiod – oavsett hur länge du lever), låg avgift och med livslång utbetalning, ja då gör du ett klipp genom att vänta med att trycka på startknappen. Det blir en större summa pengar att fördela per månad. Livet ut. 

Eventuell ”negativ” aspekt kan vara att den allmänna statliga pensionen ”bränner inne” när du dör (den återförs till pensionskollektivet). Men funderar man  på att börja ta ut den allmänna pensionen samtidigt som man fortsätter jobba helt eller delvis, riskerar man att få högre skatt och vid deltid dessutom lägre pension. Pensionen läggs nämligen på toppen av lönen, vilken kan passera gränsen för statlig skatt, och en deltid sänker din pension livslångt. 

Ännu större misstag gör de som lockats ta ut hela sitt allmänna pensionskapital på ett bräde (tillåtet från 61 års ålder) för att 1) kapitalet ska kunna gå i arv och 2) för att man övertalats av försäkringsmäklare att spekulera upp tillväxten av sitt pensionskapital på börsen.

Genom att låta försäkringsmäklare ”ta hand om” placeringen tar du en mycket stor risk. Det finns många gäddor i finansvassen som tjänar grova pengar på aningslösa människors förhoppning att tjäna guld genom att spekulera med sitt pensionskapital. Glöm det. De enda som garanterat vinner på ett sådant avtal är finansbolagen och mäklarna som får tillgång till ditt kapital och kan mjölka det på fasta avgifter år efter år. 
Ska detta löna sig krävs en rejäl nettoavkastning, vilket betyder att det krävs hög risk i placeringarna. Därmed blir även risken hög att kapitalet minskar när marknaden viker, medan du sitter med fasta avgifter för sparprodukten. Vanligtvis en kapitalförsäkring, låst under minst 5 år. Att ta ut pensionskapitalet för spekulation och för att kunna ge det i arv – ingen bra idé.
Jobba lite längre är ett mycket bättre och säkrare sätt att plussa på sin pension.