Kan man lita på en hypnosterapeut?

FRÅGA En person sade till mig att sömnproblem kan botas med hypnos. Jag hittade på nätet en man som beskrev sig som mycket välutbildad och att han genom hypnos kunde bota bland annat ätstörningar och sömnproblem. Jag gick dit, eftersom jag haft svårt att sova sedan urminnes tider.

Mannen sade efter ett par timmars behandling att jag nu var ”botad” . Men: dagen efter hade jag den allra värsta ångest som jag någonsin varit med om. Jag gick omkring hemma och grät och ropade på min mamma, som är död sedan många år. Får man göra så?

Jag sover lika dåligt som jag alltid gjort och känner mig inte alls botad. Dyr var han också! Det känns som om jag anlitat en kvacksalvare, vilket får mig att känna skam. Finns det seriösa hypnosterapeuter? 

Gun

PER Du ska inte behöva känna skam över att ha gått till någon som inte hjälpt dig med dina problem. Sömnsvårigheter har en så genomgripande inverkan på hela livet runtomkring att man griper efter varje halmstrå.

Det är inte konstigt att du hoppas få hjälp när du hittar en person som beskriver sig själv som ”välutbildad” och som utlovar bra resultat. Var det en legitimerad psykolog eller psykoterapeut?

Jag är inte så bekant med hypnosterapi, men jag antar att det finns seriösa terapeuter som är legitimerade psykologer i botten.

Om du vill få hjälp med dina sömnsvårigheter i framtiden råder jag dig att vända dig till någon som är legitimerad. KBT, kognitiv beteendeterapi, har visat på goda resultat när det gäller att komma tillrätta med sömnproblem. Det finns även bra böcker, och samma sak här: kolla först vad författaren har för utbildning.