Kan min man ärva pengarna jag har sparat i PPM-fonder?

FRÅGA Läste att man kan låta exempelvis make eller barn ärva PPM-pengar, hur fungerar detta när man redan varit pensionär flera år?

Inger

BIRGITTA: Sorry. Tåget har gått. Har du redan börjat ta ut din premiepension är det kört. Du kan bara teckna ett efterlevandeskydd första gången du ansöker om att ta ut din premiepension. I annat fall fördelas dina premiepensionspengar till övriga pensionärer och pensionssparare när du dör. Det kallas för arvsvinster.

Premiepensionssystemet har bara funnits i 20 år. Om du är pensionär sedan många år tillbaka är din PPM-pott sannolikt väldigt liten. Att du inte kan ge den i arv till din man är alltså inget att gräma sig över. Dessutom är det så att barn inte har legal rätt att ärva en premiepension. Så även om du velat teckna ett efterlevandeskydd till dina barn innan du tog ut premiepensionen så hade du fått nobben.

SEB:s privatekonom Jens Magnusson redovisar villkoren för att teckna efterlevandeskydd. Man måste antingen:

Vara gifta med varandra.
Ha registrerat partnerskap.
Båda är ogifta och sammanbor men har tidigare varit gifta.
Båda är ogifta och sammanbor samt har eller har haft barn tillsammans.

Har du valt efterlevandeskydd för premiepensionen, innebär det att din överlevande partner får din premiepension utbetald till sig själv under resten av sitt liv.

Notera dock att med efterlevandeskydd kommer premiepensionen bli lägre än om du inte valt ett efterlevandeskydd.

Kristina Kamp, pensionsekonom på minpension.se, förklarar:

– Efterlevandeskydd passar för den som har en hel del pengar på sitt PPM-konto och som har råd med kanske 20 procent mindre i utbetalning (säkerhet kostar). Det är också bra om man har en betydligt yngre partner som då har möjlighet att få den extra premiepensionen livet ut. Det passar inte för den som behöver pengarna själv och den som har en partner som kanske dör först. Då försvinner ju även pengarna.