Kan min syster kräva min man på gåvan?

FRÅGA Min man och jag fick pengar som gåva av min mor innan hon avled. De sattes in på vårt gemensamma konto. Nu är hon borta och jag och min syster ska dela på arvet. Jag vet att min del måste jag dela med henne, men min mans del kan man väl inte ta tillbaka? Den har han fått, även om det sitter på vårt gemensamma konto.

Frågande

BIRGITTA Klurigt. Vad var din mammas egentliga avsikt med att sätta in hela summan på ert gemensamma konto? Har hon på något sätt klargjort att hälften tillfaller dig och hälften din man? Eller som klumpsumma att disponera gemensamt? Villkorslöst? För då kan du riskera att hela summan bedöms som förskott på arv till dig. 

Det går inte att svara på din fråga utan att veta hur din mamma formulerat sitt testamente? Eller möjligen även ett gåvobrev? Eller om det saknas både och? 

Att inte heller veta vad arvet efter er mamma omfattar totalt sett rör till bilden. En sak är i alla fall solklar: Utan gåvobrev utgör gåvan till dig förskott på arv. Däremot inte till din man eftersom han inte är bröstarvinge. En gåva till honom är därmed en gåva. Inget annat. 

Men nu blir det rörigt. Om gåvan till honom emellertid kan likställas med ett testamente, ja då kan din syster med stöd av särskilt lagrum påstå att gåvan utgör laglottskränkning och att hon därmed kan komma att kräva så kallad ”återbäring ” till viss del av gåvan. 

Som du ser – du kommer inte undan att anlita en skicklig familjerättsjurist för att reda ut detta arv.