Kan syskonbarnen ärva bostadsrätten – men först sedan båda gått bort?

FRÅGA Jag är gift med en åtta år äldre man. Vi bor i en bostadsrätt som båda står som låntagare för. Vi har inga barn. Vad händer om någon av oss går bort? Kan jag testamentera bort min del till mina syskonbarn?

Säg att det är jag som går bort, kan min man bo kvar och mina syskonbarn få sitt arv när min man går bort? Blir den efterlevande tvungen att sälja för att banken ska få sina pengar?

Frida

Kludda absolut inte med detta själva!”

BIRGITTA Först får ni reda ut om den som överlever den andra har råd att bo kvar i bostadsrätten. Lån och avgifter ska ju under alla omständigheter betalas. En fordringsägare har rätt att kräva betalning för obetalda skulder av ett dödsbo.

Så till frågan om arvet efter er. Ni står båda som ägare till bostadsrätten. Ni bör skriva ett ömsesidigt testamente om vem som ska ärva vem. Äkta makar ärver varandra. Bröstarvingar får vänta på sitt arv tills båda föräldrarna avlidit. Enkel juridik. Förutsatt att det inte finns särkullbarn, vilka har rätt att få ut sitt arv direkt efter förälderns död. Men det gäller ju inte i ert fall så vitt jag förstår.

Dör du först ärver han dig. Dör han först ärver du honom. Ni har inga barn. Därmed finns inga bröstarvingar med laglig rätt att ärva sina föräldrar när båda avlidit. Dina syskonbarn har ingen automatisk rätt att ärva dig om du dör före din man. Möjligen kan de hävda rätt till efterarv när även din man avlidit. Den risken finns om ni inte skrivit testamente. För i hans arv ingår ju då även arvet efter dig. Eftersom du är barnlös har dina släktingar, i första hand dina föräldrar, efter dem dina syskon och efter dem deras barn, rätt till ”bakarv” efter dig. Detta förutsatt att det inte finns ett testamente som anger något annat.

Skriv ner din önskan om turordningen i ett testamente. Typ: först ärver din man dig och när han avlidit ärver dina syskonbarn honom. Såvida det finns något kvar av arvet. Ärver han dig med fri förfoganderätt så har han ju rätt att sätta sprätt på hela arvet. Du ska veta att du har rätt att testamentera ditt arv till vem du vill.

Ett gott råd: Kludda absolut inte med detta själva! Anlita kunnig familjerättsjurist.