Kan vi ta betalt för maten?

FRÅGA: Med gemensam jul- och nyårshelg i 14 dagar med son, hustru och 16-årig dotter har min man och jag stått för alla måltider både frukost, middag och kaffe med bröd.

De har kommit till dukat bord alla dagar. Julafton och nyårsafton kan vi bjuda på middagen men resterande dagar vill vi ha någon ersättning för.
Vi är pensionärer och har inte råd med allt.
Vad kan vi be dem betala?

Mamma/svärmor

SVAR: Det är lätt att vara efterklok. Ditt krav är fullt rimligt. Men nog hade det varit mer smakligt och praktiskt att tala om den saken innan du bjöd in dem under alla helgerna.

Att ta betalt i efterhand utan tidigare förvarning? Visst kan du göra det. Men risken du tar är att din son och sonhustru blir rätt sura. Inte så mycket för att de ska bidra till hushållet, utan för att du inte sagt något om detta i förväg.

Har du och din man en god relation med barn och barnbarn kan det fungera ändå. Ställ samma fråga till din son som till mig. ”Vad skulle ni kunna bidra med?” Var ärlig och säg att kassan är skral och att du och pappa gärna tar emot ett litet matbidrag.

För att undvika efterkrav en annan gång, varför inte göra en gemensam planering med knytis där var och en tar ansvar för olika maträtter eller måltider.

Eller så kan man dela upp det så att ”ni tar en dag och vi en annan” .

Sen kan jag väl tycka att det borde komma ett spontant erbjudande från er son att bidra till ert gemensamma hushåll under så lång tid. I synnerhet som det knappast kan vara en hemlighet att hans mamma och pappa inte är snorrika. Vad de ska betala?

Kolla dina kvitton och räkna ut på ett ungefär vad du själv tycker är rimligt. Det är ju bara du själv som har koll på ditt mat- och inköpskonto.

”Priset” på att få ta hand om sina vuxna barn lite då och då kan annars aldrig bli för högt tycker jag.