Köparna blev inte nöjda med vår flyttstädning…

FRÅGA För två och en halv vecka sedan flyttade vi och städade huset. De som tog över flyttade in direkt. Nu anser de att vi inte har städat ordentligt. De har tagit några bilder på damm och en fläck i kylskåpet. De begär 2 500 kronor av oss för städning. Kan de göra så?

Vi tycker att det är konstigt att de inte kontaktade oss direkt så att vi kunde rätta till de småfel som var. Vi vill göra rätt för oss.

Anna

BIRGITTA Synd att ni inte gjorde en gemensam städbesiktning innan ni överlämnade bostaden. Städning är alltid en känslig punkt. Din fråga väckte min nyfikenhet på realistiskt pris och praxis. 

Från en mäklare i Svenska mäklarhuset fick jag klart besked. De rekommenderar att parterna träffas innan bostaden byter ägare. Då kan missar i städningen åtgärdas direkt utan större kostnad. Som svar på din konkreta fråga: Ja, tillträdarna har rätt att ställa ett sådant krav. Samtidigt har ni rätt att säga nej. Risken är då att ärendet tas vidare till domstol. Förslaget är att ni samsas om att du betalar hälften: 1 250 kr. Svenska mäklarhuset konstaterar att den begärda summan är ganska hög. Enligt dem kostar en flyttstädning av tre rum och kök, med normal nedsmutsning i snitt
2 400 kr inklusive moms, efter rutavdrag. Då låter nog
2 500 kr för några små smutsfläckar en aning för dyrt.