Mamma och pappa är 60+ och har börjat dricka

FRÅGA Då mina föräldrar kommit upp i åren över sextio har jag lagt märke till att de båda börjat dricka markant mer alkohol. De har gjort en del resor i Europa och har vänner där med kontinentala alkoholvanor, men även vänner i Sverige som är alkoholister och som de inte säger nej till att dricka tillsammans med.

Jag reagerar för att jag inte upplevt att de har haft detta beteendemönster tidigare under sitt liv.

Min far har efter svåra upplevelser sagt att han nu lever varje dag som att det var den sista; uppenbarligen vill han dricka en starköl eller två på sin sista dag (vilket då blir varje dag).

Jag har läst att till och med dietister rekommenderar äldre personer ett glas rödvin till middagen, men jag får känslan att det här är något annat. Borde jag vara orolig för mina föräldrars nya alkoholvanor?

30-åriga dottern

PER Att dricka för mycket kan bli ett problem i sig därför att själva konsumtionen inte är bra för kroppen. Nio glas vin (eller motsvarande) i veckan för kvinnor och fjorton för män, brukar vara en rekommenderad maxdos.

Men ett riskabelt drickande kan ju inte bara mätas i antal centiliter. Man måste också se till sammanhang och av vilka orsaker man dricker. Jag förstår att du blir orolig.

Något har tydligen förändrats i din pappas liv, på ett negativt vis. Det som kamoufleras som att värdesätta varje dag har i själva verket en oroande underton av självdestruktivitet. För mig låter din pappas konsumtion som ett riskbruk. Det är inte bra att han söker sig till vänner som gör hans beteende ”normalt”.

I jämförelse med dem kanske han rentav kan tycka att han dricker mindre. Du skriver att båda dina föräldrars drickande oroar dig men du berättar mest om din pappa. Hur är det med din mamma? Sympatidricker hon för att täcka upp för pappas drickande så att det inte ska märkas så mycket? 

I det här läget låter det inte som att din pappa är beredd att helt sluta dricka och kanske är det inte nödvändigt. Det finns alkoholterapeuter som kan hjälpa till att försöka hitta ett mindre riskfyllt drickande. Jag tycker att du ska ta upp saken med dina föräldrar. Om du inte pratar uppriktigt med dem kan de fortsätta leva i illusionen att ingenting märks och att allt är normalt.

Hur du går vidare beror på hur de reagerar när du tar upp saken. Självfallet är deras alkoholvanor inte ditt ansvar men du är orolig och du bryr
dig. Därför tycker jag att det är bra att du tar tag i problemet.