Måste det stå ”enskild egendom” i testamentet?

FRÅGAJag har en bostadsrätt samt en del pengar på banken. Två barn finns. Båda är gifta. Mitt ena barn har tre barn och det andra har två, där frun dessutom har två från tidigare förhållande. Ska jag skriva testamente med enskild egendom? Om jag skriver det och något av mina barn dör, vad händer då? Jag vill ju att det jag äger ska gå till mina barnbarn.

Mormor/farmor

 

BIRGITTA Svar ja. Skriv också i testamentet att du vill att dina barnbarn ska ärva dig om deras föräldrar är avlidna. Du ska också ange att du vill att arvet även till dina barnbarn ska utgöra deras enskilda egendom. Även de pengar som kommer i arvets ställe – typ om de säljer ärvda aktier eller bostadsrätten eller annat lösöre – ska fortsätta utgöra deras enskilda egendom. Därför är det väldigt viktigt att: 

1) sätta sådana ärvda pengar på ett särskilt konto i eget namn. 

2) bekräfta denna enskilda egendom via antingen ett samboavtal eller ett äktenskapsförord. Vilket innebär att kapitalet inte ska utgöra giftorättsgods och inte heller delas vid en sambo-”skilsmässa”.

Många har gått på en mina med sådana ärvda pengar vid skilsmässa då maken eller makan helt lagligt tagit hälften som giftorättsgods och dragit sin kos eftersom det saknats bevis på att pengarna utgör arv som enskild egendom. Samma sak med sambor om pengarna inte kan identifieras och ligger på ett gemensamt konto. Anlita en skicklig familjerättsjurist för att testamentet ska bli korrekt formulerat. Använd inte mallar som finns på nätet. De duger inte. Varje familjerelation är unik.