Måste jag dela mina föräldrars arv med min make?

  Jag har ärvt pengar vid mina föräldrars bortgång som jag av skilda anledningar inte vill att min make ska få del av vid eventuell skilsmässa. Min make vill inte gå med på att skriva äktenskapsförord och det finns inget testamente som säger att det ska vara min enskilda egendom. 

Vad kan jag göra? Vad händer om vi skriver äktenskapsförord och jag avlider. Ärver bara våra barn då eller kommer pengarna min make tillgodo på något sätt? 

Hälsningar ”villrådig”

SVAR:  Kort variant: Anlita jurist.

Lång variant: Du är inte satt under förmyndare och du råder självklart själv över det kapital du ärvt efter dina föräldrar. Så länge ni fortfarande är gifta. 

Men vid en skilsmässa ser det annorlunda ut. Då utgör ditt arv gifträttsgods och skall ingå i en bodelning mellan dig och din man.

Juridiken är snårig så du bör absolut kosta på dig att anlita en jurist för att på rätt sätt värna om din egendom. Jag antar (hoppas) att dessa pengar du ärvt åtminstone står på ett konto i ditt eget namn. 

För att slippa din oro kan du ju redan nu ge ditt arv som gåva till barnen med förbehållet att gåvan skall vara enskild och att den INTE utgör förskott på arv. Man kan också skriva in andra villkor, som att gåvan inte blir tillgänglig förrän vid en viss ålder.

Skriv i vilket fall testamente där du anger dina barn som arvingar och att arvet skall vara deras enskilda egendom.