Måste vi skriva äktenskapsförord?

FRÅGA Jag och min man har inga gemensamma barn. Vi har båda barn sedan tidigare. Jag har fått lite pengar av min mamma och vill nu ge dem till mina barn, men inte just nu utan senare. Jag har satt dem på ett konto så länge. Jag antar att jag måste skriva något för att barnen skall få ut dessa pengar och inte gå till min man om jag dör hastigt. Måste jag gå till en jurist? Vi har inget äktenskapsförord. Men min man äger en fastighet som är hans enskilda, alltså ärver jag inget där.                                            

Karin

BIRGITTA Det finns tyvärr inga genvägar när det gäller den här sortens viktiga dokument. Skriv ett äktenskapsförord för just detta specifika ändamål. Skriv ett villkorat gåvobrev. Skriv ett testamente, där du klart anger vad du vill ska tillfalla dina barn i arv. Skriv även i testamentet att det som dina barn ärver efter dig ska vara deras enskilda egendom. Men låt en jurist hjälpa dig. Det blir bäst så och SÄKRAST.

De är experter och det är ju förargligt om man själv klantar till formuleringarna så att de inte håller juridiskt. Den summa du fått av din mamma utgör giftorättsgods eftersom ni i nuläget inte har ett äktenskapsförord. Observera att din man måste godkänna och skriva på ett äktenskapsförord. Men eftersom han redan har fast egendom – som utgör hans enskilda egendom – så har jag svårt att se att han skulle vägra att låta dig säkra denna summa åt dina barn.

Kolla med din bank, varför inte med en bankjurist, hur du bör gå till väga så att pengarna på ett helt korrekt tillfaller dina barn. Passa också på att förhandla fram högsta möjliga ränta hos din bank. Som sagt: Att skriva gåvobrev, äktenskapsförord och ett rakt testamente är ingen komplicerad juridisk procedur för den sakkunnige. Men att göra detta själv – det kan bli hur fel som helst.