Min 16-åring är alltid arg

FRÅGA  Jag är en 50-pluskvinna som har problem med min 16-åriga dotter. Hon föddes som ett älskat, mycket efterlängtat och sött tredje barn. Syskonen är några år äldre. Flickan växte upp som ett rart, harmoniskt, omtänksamt, lyckligt barn. Nu är hon arg jämt. Hon sover det mesta av sin lediga tid, hon går i gymnasiet på naturvetenskapligt program och där går det bra. Hon tror själv att hon har adhd, fungerar mycket bra i sociala sammanhang.

Flickan har varit och talat med barnpsykiater. Man satte in antidepressiva tabletter, men jag tyckte att flickan verkade må bättre i början av behandlingen. Har du nåt tips om vad man kan göra för att få henne att må bättre?

Mamma

DR BÖHM Många tonåringar går igenom smärtsamma kriser under processen att bli vuxen. Det blir påfrestande för dem själva och för omgivningen. Föräldrarna känns som hopplöst mossiga, livet är ruttet, bergen är höga och dalarna djupa.

Samtidigt verkar det gå bra på hennes krävande gymnasieprogram, och hon fungerar i sociala sammanhang. Alltså inte adhd.

Det kan också vara svårt att vara sladdbarn (vilket du antyder), när man är ensam med föräldrarna efter det att de äldre syskonen försvunnit ut i livet. Det kan vara en del av hennes plåga, att hon saknar syskonen. Träffas de? Har de en bra, hoppfull relation?

Antidepressiva tabletter låter som droppar i havet i brist på bättre. Jag tycker du ska kämpa för att flickan får en samtalskontakt med någon som är van att prata med tonåringar i kris. Förutsatt att hon går med på det. Det behöver ju inte ersätta era försök att prata med henne.

Tomas Böhm