Min dotter betalar inte tillbaka lånet

FRÅGA Jag är en änka med en adoptivdotter på 42 år. Hon har två fina pojkar som jag tycker mycket om. Hon är skild. Under de här 2,5 åren, sedan min man, hennes far, gick bort har hon fått mycket ekonomisk hjälp av mig. Nu till mitt problem: Hon frågade mig om hon kunde få låna 12 000 kronor. Jag sa: ”Ja, men jag måste ha tillbaka dem för mitt kapital har krympt rejält sedan jag blev ensam med mitt hus och fick göra omfattande reparationer.” Hon lovade att lämna tillbaka dem när hon fått tillbaka på skatten. Men jag fick inte något tillbaka. När jag frågade henne, svarade hon snäsigt och vände mig ryggen: ”Pengarna finns inte, mamma.”

Nu har hon också  brutit med mig och beskyller mig för de mest groteska saker som hon påstår att jag gjort mot henne. Jag har försökt nå henne, men hon är inte talbar. Hon har tidigare fått 75 000 kronor av mig, som en gåva. Då dög jag. Nu kan hon inte få mer och då vill hon inte se mig mer. Ska jag låta saken bero, eller har jag rätt att kräva tillbaka det jag lånat henne? 

Betty

PER Ja, växelkursen mellan pengar och relationer är mer komplicerade än vad de först kan verka vara. Att ge bort, låna ut, lämna tillbaka pengar i nära relationer (eller att inte göra det) är transaktioner av mycket annat mer än själva pengarna. Det kan handla om respekt, bestraffning och mycket mera.

Du frågar om du ska kräva tillbaka pengarna eller låta saken bero. Å ena sidan låter det inte som om er relation förbättras bara för att du efterskänker skulden. Å andra sidan: även om du självfallet har rätt att kräva tillbaka ett lån så är det inte helt självklart hur det skulle gå till om hon vägrar eller inte kan betala. Skulle du vara beredd att dra henne inför rätta?

Jag tror att pengarna och era känslor är tätt hoptrasslade i er relation. Pengarna verkar vara den utlösande faktorn till att hon brutit kontakten, och du skriver att hon beskyller dig för saker hon upplever att du gjort mot henne. Jag kan inte låta bli att lägga märke till att du påpekar att hon är din ”adoptiv”-dotter. På vilket sätt är det betydelsefullt för er relation och den nu uppkomna situationen? Du är änka och jag tänker att frågor om arv ofta riskerar att riva upp starka känslor.

Även om det verkar finnas större problem er emellan än just den här skulden borde det gå att träffa en överenskommelse med en avbetalningsplan. Finns det någon i er närhet som kan medla mellan er, någon som ni båda har förtroende för? Om inte blir det nog nödvändigt att kontakta till exempel familjerådgivningen eller familjerätten för att komma vidare.