Min dotter blundar för mitt barnbarns symtom

FRÅGA Jag är orolig för mitt enda barnbarn, han är åtta år och har sådana konstiga rörelser för sig. Han rycker på halsen, blinkar konstigt och överdrivet med ögonen och sväljer i tid och otid. I övrigt är han en helt vanlig gullig kille förutom att han är mycket lättstressad.

Jag har arbetat som sjuksköterska (inom ögonkirurgi) och vet att det är av stor vikt att kontrollera den här typen av neurologiska avvikelser, eller vad det nu kan vara, i tid innan de växer till riktigt stora svårigheter. Men min dotter kommer sig aldrig för. Hennes sambo är inte heller till något som helst stöd i detta. De är inte mottagliga för sakliga argument.

Hon skyller hela tiden på tid fast hon bara jobbar deltid och så försöker hon tona ner det med att det går över. Jag har upprepade gånger talat om för henne att hon agerar oansvarigt.

Ska jag själv behöva ta med pojken till läkare? 

Y

PER I sak håller jag med dig om att det vore vettigt att konsultera en barnläkare och jag kan förstå din oro för din dotterson. Även om din dotter inte visar det så är jag inte lika säker som du på att hon inte oroar sig. Det vore inte orimligt om hon tvärtom skyggar för att ta reda på hur det ligger till.

Du behöver byta ut din yrkesmässiga otålighet över hennes tvekan mot förståelse. Det finns en risk att ni annars låser er i positioner på varsin sida, fast ni egentligen har det gemensamma intresset att hjälpa pojken. Jag tror inte att det vore en bra idé att köra över henne och ta pojken till doktorn själv.

Om din dotter kan få känna att hon har ditt stöd i stället för att bli kritiserad tror jag att chansen ökar att du får gehör för ditt förslag att uppsöka läkare. I stället tycker jag att du skulle prova att vara mind-re sjuksköterska och mer mamma för att nå fram till din dotter.