Min dotter vill ha mig i standby-läge

FRÅGA Jag är 70+ och har varit änka i många år. Jag jobbar några timmar om dagen och är ofta barnvakt till mina barnbarn. För ett år sedan mötte jag en man som jag träffar då och då.

Problemet är att en av mina döttrar kräver att jag ska sluta träffa honom för att i stället vara med hennes barn oftare. Jag har ett litet rörelsehinder, vilket kanske gör mig särskilt glad över att jag trots det har träffat en man.

Han får mig att känna mig levande, ung och pigg. Men jag vill ju vara en bra mormor också. Hur ska jag förklara detta för min dotter? Hon vill ha mig i ett standby-läge, och jag vet ju att hon har det kämpigt som ensamstående mamma.

H.

PER Självklart ska du fortsätta att träffa honom precis av den anledningen att du trivs så bra ihop med honom. Min spontana reaktion är att din vuxna dotter är missunnsam. Utan att känna henne kan jag bara spekulera i hennes motiv. Bakom hennes ovilja finns säkert rädsla. Ni verkar ha levt nära varandra länge och du har varit hennes stöd. Därför är det inte orimligt att hon oroar sig för att dina känslor för den här mannen kan vara första steget i en riktning bort från henne. Har din dotter träf-fat honom? Om inte så är det nog dags nu så att hon får ett ansikte på honom och förhoppningsvis inte behöver uppfatta honom som ett diffust hot. Kanske är det svårt för henne att acceptera att du träffat en man om hon tycker att det är att det borde varit hon som gjort det. Vad som än ligger bakom, är det inte din dotter som avgör vem du får träffa. På sätt och vis är det här en frigörelseprocess som kräver att du orkar och vågar stå upp för dina behov. 

Förklara för henne att det verkligen inte behöver vara någon motsättning mellan din familj och en ny, viktig person i ditt liv. Du är ju uppenbarligen en bra mamma och mormor och ännu bättre blir du om du är lycklig. I längden vinner alla på att du mött en ny kärlek.