Min far säger att han inte är min riktiga pappa

FRÅGA Min far tog upp med mig, för cirka fem år sedan, att han inte var biologisk pappa till mig – jag som nu är vuxen (47 år) och har egna barn… Jag försökte resonera med honom men han stod benhårt fast vid att det förhöll sig så. Jag krävde ett dna-test men det var han inte intresserad av.

Under årens lopp har han tagit avstånd från mig och barnbarnen, han vill inte veta av oss. Han är omgift och hans fru tycker likadant.

För ett år sedan fick jag veta att han låg på sjukhus och jag tog kontakt. Kalla handen blev det, han berättade återigen att han inte var min far – och hans fru ringde sedan och sa att jag aldrig mer fick ta kontakt igen! 

Det har gått så långt att jag inte bryr mig längre men jag tycker synd om mina barn. Kan tilläggas att min mor är död.

Sessan

 

Svar  Du vet inte vad han har för grund i det han säger, eftersom han inte går med på dna-test. Kan han misstänka att någon annan är biologisk far på grund av en historia mellan honom och din mor, som du inte känner till? Eller vill han ta avstånd av något okänt skäl och använder det här med att inte vara biologisk far som anledning?

I alla fall låter han hård och kall, vilket får mig att tro att han inte berättar sanningen. Annars skulle han kunna ha berättat med beklagande och inlevelse. ”Jag är visserligen inte din biologiske far – som dna-testet visar (!) – men jag känner mig ändå som din verklige far och du är min dotter.” Men som sagt – så säger han inte. Tyvärr hann du tydligen inte fråga din mor. Men du vet ju bäst hur han varit som person tidigare, och om det här stämmer med hur ni har haft det. I så fall behöver du ta ställning till om du verkligen vill ha kontakt med honom.

Kanske du, för din egen skull, ska skriva ett brev, där du ber honom berätta vad han grundar sitt besked på, eftersom du behöver vara säker på hur det ligger till. Om han inte svarar får du nog ta det som en bekräftelse på att han är en avståndstagande person – vare sig han är din biologiske far eller inte! TB