Min fästman dricker för mycket och är inte snäll mot mig

FRÅGA Min fästman är inte snäll mot mig! Han skäller så fort jag säger eller gör något fel. Jag blir så ledsen när han ryter så ofta åt mig. Han säger att han gör så för vår skull så att vi ska få det bättre tillsammans. Han är chef på sitt jobb och är van att skälla på sina anställda.

Till exempel har jag dåligt lokalsinne och kör fel ibland. Då blir han förbannad. Han tycker också att jag avbryter och svarar innan han har pratat klart. Jag tycker att han dricker för mycket. Jag är skild från ett 33-årigt äktenskap för tre år sen. Han skilde sig för 10 år sen. Han har varit gift två gånger. Jag börjar undra vad det kan bero på?

Sedan är det det att han tar antidepressionstabetter. Sedan många år tillbaka. Hans pappa tog livet av sig när han var i 15-årsåldern. Jag blir aldrig klok på denne man, är ofta ledsen och vet inte vad jag ska göra. Han är nästan aldrig intresserad av sex… Ska jag lämna honom?
Undrande

SVAR Din första mening säger tillräckligt. Han är inte snäll mot dig. Men märker du att du ställer olika frågor, där du försöker undra vad hans beteende beror på? Du blir inte klok på honom! Du beskriver ett överdrivet behov av inlevelse i honom! Det är som att fråga varför det brinner i stället för att släcka eller springa från det brinnande huset. Du behöver inte veta varför han dricker för mycket, skäller för mycket, kritiserar för mycket – och säger att det är för er skull! Du behöver sätta en tydlig gräns – att du inte accepterar det! Det är orimligt att du ska leva dig in i och förstå varför han är deprimerad, eller inte vill ha sex eller vad det betyder att hans pappa tog livet av sig – så länge han låter sitt elaka beteende gå ut över dig!

Det finns många kvinnor som liksom du har en missuppfattning om att de ska acceptera vad som helst och samtidigt leva sig in i att mannen har det svårt på något sätt. Du behöver se om dina egna intressen. Sätt ett ultimatum. Om han inte är snäll och beter sig hyggligt, är det bäst att lämna honom, annars är risken stor att förhållandet eskalerar till förtryck av dig!

DR BÖHM