Min fru är ofta elak mot mig

FRÅGA: Hej. Det är första gången jag skriver till tidningen. Min fru prenumererar. Vill därför absolut vara anonym. Mitt problem är att min fru ofta är elak mot mig. Så fort hon är stressad eller ledsen eller hungrig eller trött, så tar hon ut sin ilska på mig.

Självklart har jag protesterat under åren. Men det blir bara värre då. Så nu låter jag henne rasa av sig. Men det är frustrerande att alltid vara måltavla. Min självkänsla rasar. Vad tycker du att jag ska göra? Jag älskar henne på mitt vis, vill inte skiljas.
”Toffeln”

SVAR: Roligt att en man vågar sig fram bland frågeställarna. Vissa människor har låg tröskel för frustrationer när de blir hungriga, trötta eller stressade. Det finns de som blir störthungriga och tappar sin psykiska balans. När de stoppar i sig lite mat, får de tillbaka balansen.

Frågan är vad din fru har för insikt i det här själv. Halva problemet skulle vara löst om hon vet vad som gör henne ilsken och elak, och hur hon ska avhjälpa det. Å andra sidan kanske hon skulle svara att det är du som provocerar henne genom ett beteende som du inte tycks vilja se. Då hamnar ni på ruta noll igen. Därför behöver ni tala om det här i ett neutralt läge, där ni båda kan se på era egna respektive svårigheter. ”På vilket sätt är jag svår att leva med?” Du kanske är för mycket måltavla för hennes ilska – eller så blir hon arg, för att du inte ser hur du provocerar henne.

Någonstans där emellan behöver ni hitta hur det går till mellan er. Hoppas ni kommer på vilka mekanismer det rör sig om, annars kan några parsamtal med ett proffs vara till hjälp.

Tomas Böhm