Min fru sparar inte

FRÅGA Jag vill spara till pensionen via ISK-konto. Jag vill även att min fru ska spara men hon säger att först måste hon spara till än det ena än det andra, innan hon sparar till pensionen. Det blir liksom aldrig av att hon kommer igång med ett kontinuerligt sparande.

Om jag så småningom får ihop ett större sparbelopp, medan min fru väljer att inte spara, så får min fru hälften av mitt sparande vid en eventuell bodelning. Hon har lika goda förutsättningar som jag att spara. Nu känns det som att jag bara sparar hälften – om det i framtiden skulle bli en bodelning. Hur säkrar jag mitt sparande? 

Undrande

 

BIRGITTA Din fru gör sig själv en enorm otjänst genom att inte spara till sin pension. Det är tyvärr alldeles för många som väntar för länge, tills det bara är några få år kvar till pensioneringen. I det läget har man missat massor av goda år med ”ränta på ränta”-effekt på ett växande sparkapital. Om hon nu vill låta bli att spara till sin pension så förstår jag att du oroar dig för att hon vid en möjlig skilsmässa gör det lätt för sig och snor åt sig halva ditt sparkapital som giftorättsgods. 

Vad du kan göra för att skydda ditt eget sparande är att ni skriver ett äktenskapsförord som gör ditt sparande – och även hennes tillgångar – till varderas enskilda egendom, som inte ska utgöra giftorättsgods och som därmed inte ska delas netto vid en skilsmässa. Bara det att du tar upp frågan om äktenskapsförord kan förhoppningsvisa fungera som en väckarklocka för din fru. Man måste dock vara eniga eftersom ett äktenskapsförord är giltigt under förutsättning att båda skrivit på. Det ska också registreras hos Skatteverket. 

Det går att i förväg syna sin framtida pension. Tipsa din fru att gå in på sajten minpension.se Där kan man (med mobilt bank-id eller på annat sätt) kolla både sin privata, sin allmänna och sin tjänstepension och få en bild av vad man får ut i pension vid olika åldersuttag. Det kan bli en varningssignal för henne att upptäcka att livet som pensionär utan extra privat sparande riskerar bli en ekonomisk kalldusch.  

Ett enkelt sätt att slippa engagera sig alltför mycket är att starta månadssparande med autogiro på ett schablonbeskattat Investeringssparkonto, så kallat ISK-konto, i erkänt bra fonder med försvarbar avgift. Gärna indexfonder = lågprisfonder med en avgift på 0,4 procent eller mindre. 80 procent i en globalfond och 20 i en Sverigefond är standardrådet för dem som inte har tid, ork, kunskap eller intresse att trixa hit och dit med sparandet. Att försöka slå index och undvika stora förluster i riskfyllda fonder – glöm det. Ingen idé på lång sikt. Möjligen kan det även vara bra att ni faktiskt reder ut vad det är din fru vill spara till i första hand? Är det månne sådant ni borde spara till gemensamt?

Man kan i ett testamente skriva vem man vill ska ärva ens enskilda egendom om man nu inte vill att den ska gå i arv till den efterlevande.