Rädslan för det nya coronaviruset är av förklarliga skäl stor hos många just nu. En läsare har skrivit till vår relationsexpert Per Naroskin eftersom hennes man håller på att förtäras av sin ångest och oro. Här kan du läsa Pers råd om hur man kan hantera oro som riskerar att ta över.

FRÅGA: Hej Per. Jag är, som många andra, oroad över den pågående pandemin. Jag är strax över 60, i grunden frisk, men självklart ändå bekymrad. Min man är något äldre, också han frisk, men han är väldigt oroad och otrygg just nu. Jag märker att han ältar och våndas, och han mår ju inte alls bra av det. Vi har dragit ner sociala kontakter till ett minimum och har förnödenheter för ett tag. Ändå ser jag hur min man plågas. Jag försöker trösta honom, med ord, med närhet och värme, men det verkar inte nå fram. Det gör ont att se honom så rädd och i sådan obalans. Finns det något sätt man kan prata om det här, som kan lindra det något?
Läsaren

PER NAROSKIN: Hej, Det är oroliga tider och de förstärks av att restriktioner och rekommendationer ändras från dag till dag. Är han orolig för att själv bli smittad, att du ska bli det eller handlar det om något annat? Är han en orolig person som har lätt för att jaga upp sig och älta saker så är det klart att det här läget inte gör tillvaron lättare eftersom det finns fog för en viss oro. Det måste vara skönt för honom att du finns där och är lite lugnare. Jag tänker att det också kan vara klokt att du själv har någon vän att diskutera dina egna tankar med om och när din mans oro känns betungande. Det är bra att försöka fokusera på det man själv kan påverka och det gör ni. Stanna hemma så mycket som möjligt, tvätta händerna när ni varit ute, undvik trängsel och folksamlingar. Den som är orolig söker ofta onödigt mycket information oselektivt. Då riskerar man att få motstridiga besked och att exponeras för spekulationer och rena felaktigheter. Jag råder er att försöka begränsa intaget av nyheter till den information som kommer från myndigheterna och public service (Sveriges Radio och SVT). Krisinformation.se är en bra hemsida med sammanställning av information från olika myndigheter. Om ni behöver prata med någon så är det bästa att ringa 113 13. Antagligen visste ni detta redan, men jag vill ändå understryka vikten av sålla informationen till trovärdiga kanaler. Att hela tiden befinna sig i flödet av information kan öka känslan av en annalkande katastrof.

Precis som du skriver så är det många som är oroade för coronaviruset. Kanske finns det något lugnande att hämta i just detta. Det jag menar är att den utbredda oron kan resultera i att människor tar ansvar och agerar på ett sätt som faktiskt bidrar till att minska riskerna för smittspridning.