Min man är snygg, trevlig och charmig – men bara mot andra kvinnor

FRÅGA Lever sedan 70-talet med en man som är mycket social och trevlig när han får positiv respons på sina kläder och sin charm. Relationer till kvinnor i olika åldrar är det som får ”igång” honom allra bäst. Jag får ofta lyssna på hans positiva omdömen om andra kvinnor. Snygg, trevlig, charmig är ord som duggar tätt här hemma, om kvinnor som han bjuder på lunch. Jag har slutat fråga om en lunch med mig. Allt detta tycker jag att jag har kunnat härbärgera genom åren. En tvåårig förälskelserelation har jag också klarat av. Efter de åren har jag ändå tyckt att jag är värd att bli bemött med empati. Men mina uttryckta behov genererar som alltid irritation, ilska och ibland repressalier. Han vet att sex och alkohol inte fungerar för mig, är det därför som han väljer vinglaset? Är han för feg för att säga vad han tycker om mig?

En som misslyckats

 

PER Det första jag fastnar för med ditt brev är uppgivenheten hos din signatur ”En som misslyckats”. Jag undrar vad det är du har försökt – och misslyckats med – under mer än fyrtio år? Att få din mans uppmärksamhet? Att få honom att bry sig om dig och dina behov? Jag tycker att du själv redan har konturerna av mitt svar i din egen beskrivning: han har inte något tålamod med vad du behöver om det krockar med hans eget bekräftelsebehov.

Han vänder konsekvent sin uppmärksamhet mot andra kvinnor, han har sårat dig med en längre förälskelse i någon annan och han väljer vin framför att ha sex med dig. Och vad menar du med ”repressalier”? Rör det sig om verbal bestraffning eller försöker du berätta att han slår dig?

Det låter som att du lever i en relation som inte är bra för dig. Vet du, det är oundvikligt att du känner dig misslyckad när du under många år sökt bekräftelser från en och samma man utan att få dem. Det förminskar dig, och ju mer din självkänsla urholkas desto mer verkar du ha blivit upptagen av att få hans uppmärksamhet.

Men något hände tydligen inom dig efter hans ”förälskerelation”. Kanske är du redo att bryta cirkeln och undersöka mekanismerna bakom att du försökt så lång tid. Därefter kan du mobilisera kraft att ta dig vidare. Inte så enkelt men någonstans måste du börja. När du slutat trampa runt på samma välbekanta fläck ska du se att marken runt omkring inte bara håller utan förmodligen kommer att kännas skönare att gå på också.