En läsare skriver till vår relationsexpert Per Naroskin – hon har börjat skämmas över sin mans politiska åsikter, som glider allt längre ifrån deras tidigare gemensamma värderingar. Värst är det när han börjar skrodera inför deras vänner, efter ett glas vin.

FRÅGA Min man har fått nya politiska åsikter. Han tycker synd om Greta, denna 17-åring som jag beundrar så. Han tycker att hon borde vara i skolan och inte försöka påverka klimatet. Dessutom tycker han att SD i princip har rätt i det mesta numera, det gör ju många – men min man och jag har alltid varit övertygade vänsterpartister. Allt SD står för, har vi varit emot. Sedan har denna förändring i hans åsikter kommit gradvis. Delvis som en ”sorgereaktion”, för att hans vuxna dotter sedan en tidigare relation råkat illa ut i en relation med en man, som råkade vara muslim. Efter några glas vin, när vi är ensamma eller hos goda vänner, sätter han i gång och pratar, på ett vis som jag skäms för. Det blir tyst, eller lite spänt, runt bordet.
Vad ska jag göra? Hans åsikter är ju hans, men jag skäms. Jag ringer dagen efter till vännerna och förklarar att jag inte vet vad som pågår riktigt med honom.
Förvirrad

PER NAROSKIN Jag förstår att det kan kännas skrämmande att din man ändrat åsikter och börjat hamna långt bort från den värdegrund som varit er gemensamma. Att ni glidit ifrån varandra på det sättet är tydligen så otippat för dig att du knappt kan tro att det är möjligt att han har de åsikter han numera luftar. Men precis som du skriver så är din mans åsikter hans. Det innebär att du varken behöver skämmas för dem, eller kan avfärda och bortförklara dem.

Det bästa råd jag kan ge dig är att på riktigt gå i dialog med honom för att höra hur han resonerar. Helst när ni är ensamma och pigga. Om du har rätt i att det hela har sitt ursprung i hans dotters dåliga erfarenheter så är det viktigt att respektfullt försöka bena ut vad som är vad och hur han tänker när han generaliserar dem till ett större sammanhang.

Lika viktigt är det förstås att du orkar stå för dina egna åsikter. Det kommer att vara tröttsamt och säkert leda till en del konflikter. Men den sortens samtal är den enda motkraft vi har mot polariseringen som i vår tid annars ohämmat breder ut sig.