”Min man kommenterar andra kvinnors utseende”

En läsare skriver till vår relationsexpert Per Naroskin och undrar hur hon ska hantera sin man, som inte kan hålla sig från att kolla och kommentera andra kvinnors kroppar.

FRÅGA Jag är lyckligt gift sedan 50 år. Har en omtänksam, kärleksfull man som ofta ger mig komplimanger. Men jag stör mig på att han i tid och otid kommenterar andra kvinnors kroppar. “Vilken fast och fin häck”, “vilka fina bröst”, “vilken kropp”.

Detta händer på stan, i butiker, i restauranger. En tv-kväll blir det kommentarer om brösten (stora, fina, fasta) tre till fem gånger, minst. Jag har naturligtvis sagt ifrån. Då blir det bättre ett tag, men sedan ramlar han in i beteendet igen. Överreagerar jag?

Prenumerant på M sedan start

PER NAROSKIN Nej, jag tycker inte att du överreagerar. Han får självfallet gilla kvinnor han ser men det fantastiska med oss människor är att vi kan tänka vad som helst, utan att behöva säga det högt. Jag undrar om han fäller sina kommentarer så att andra hör när ni är på stan eller om det bara är till dig? En annan undran som väcks hos mig är huruvida han alltid kommenterat kvinnor omkring sig eller om det är något han börjat med på äldre dagar? Om det kommit på sistone så låter det som en personlighetsförändring som kanske måste uppmärksammas.

Om han däremot alltid har varit sådan, så är det på tiden att anpassa sig efter moderna och ändrade normer. Det är ett okänsligt och respektlöst sätt att bete sig på inför dig. Det finns ingen anledning att du ska finna dig i det, och det tror jag att du vet inom dig.

Du skriver att du naturligtvis har sagt ifrån men jag undrar på vilket sätt? Här är det nog mer näven i bordet som gäller.