Min man porrsurfar

FRÅGA Okej att tillfredsställa sig själv genom att titta på porr och liknande på internet? Min man sedan mer än 20 år, med gemensamma barn och som jag trodde jag hade ett bra liv med … Han sysslar med detta!
Jag upptäckte det då jag skulle skypa med vår dotter från hans mobil (sexkontakter dök upp). Han konfronterades men hävdade att det skett då han tittat på porr (stor chock för mig!).

Vi har sökt hjälp – parterapi. Han säger att han slutat med detta då han förstått att det sårat mig djupt. Men nu ett halvår senare uppdagas det att han fortsätter, tydligen ett behov han har. Kan jag lita på honom? Jag tycker att vi bör ta tag i relationsproblemen, om han anser att vi har sådana, i stället för att hitta lösningar som leder till att vi fjärmar oss från varandra. Jag tror på ärlighet. Vet inte vad jag ska göra, tappar glädje och energi.

Vi kan ha det trevligt ihop och gör roliga aktiviteter som friluftsliv – mest på mitt initiativ. Ska vi gå i parterapi igen?

Anonym

PER Många vuxna människor har erotiska fantasier som de aldrig har behov av att leva ut och inte heller delar med sin partner. Om den ena (eller bägge) i ett äktenskap ibland tillfredsställer sig själv, behöver det inte med automatik vara ett symtom på problem. Inte så länge det mest är som ett komplement till sex tillsammans och bägge är nöjda med samlivet. Om din man däremot inte vill ha sex med dig lika ofta som du vill med honom utan i stället väljer att tillfredsställa sig själv är det ett problem. 

Jag blir inte riktigt klar över hur ert samliv fungerar? Du skriver att ni kan göra roliga aktiviteter tillsammans men inkluderar det också sex? Och är det i så fall du som tar initiativet även på det området? 

Jag misstänker att en stor majoritet någon gång tittat på någon form av porr, av nyfikenhet såväl som av lust. Sedan är det en annan fråga huruvida det är mind-re acceptabelt att titta på porr än att bara fantisera eller läsa erotisk litteratur. Där kan man förstås ha olika uppfattningar, men om porrsurfandet blir ett beroende som tar över det gemensamma sexlivet, har det övergått till att bli problematiskt.

Numera finns det, på internet, så många sätt att sudda i gränsen mellan vad som är tittande och vad som ska betraktas som otrohet. Om din man agerar ut sina fantasier genom att ta kontakt med kvinnor på nätet har han tydligt gått över gränsen. 

Även om det går att resonera kring dessa frågor är det naturligtvis ni som i slutänden måste hitta ett sätt att förhålla er som fungerar för båda. Det kanske trots allt är en idé att gå i terapi tillsammans ännu en gång. Jag misstänker att ni inte är helt överens om vad som är problemet i er relation så börja med att fundera, med terapeuten, över hur ni ska definiera era svårigheter.