Min man ser inte vårt vita äktenskap som ett problem, men det gör jag

FRÅGA Hej Tomas. Vi har varit och sett filmen Hope Springs med Meryl Streep och Tommy Lee Jones i huvudrollerna och tyvärr känner jag igen mig alldeles förfärligt.

Jag lever i ett vitt äktenskap sedan ungefär fem år tillbaka (precis som i filmen, vilket sammanträffande!) och min man är helt ovillig att se detta som ett problem.

Eller, det kanske han gör, men han vill inte prata med mig om saken. När jag tar upp ämnet slutar det alltid med att jag blir avfärdat med ett lite höjt ögonbryn, som om han inte riktigt förstår vad jag pratar om. Det gör mig ännu argare.

Jag har föreslagit samtalsterapi, men det vill han inte. Att föreslå regelrätt sexterapi vågar jag inte ens, med tanke på hans negativa inställning till mina behov överhuvudtaget. 

Vad ska jag göra?

Ledsen 58-åring

 

DR BÖHM ”Vi” har sett filmen, alltså din man också? Vad tyckte han? Sa han något? Eller tyckte han att den inte hade med er att göra? Han har ”negativ inställning” till dina behov, säger du. Det är kärnan i problemet. Du behöver vara mer offensiv om dina behov. Sätta ner den beryktade foten! Dina (eller hans!) problem är era gemensamma problem! Det måste upprepas ofta för att gå in.

Det finns många män som ’inte går med’ till familjerådgivare, för de känner ett motstånd mot att tala om känslomässiga relationsproblem. ’Sånt ska man klara själv. Inte lämna ut sig till främlingar. Och förresten är det inte så farligt.’

Dessutom kan sexuella problem kring 60-årsåldern dölja problem med potensen eller vikande sexuellt intresse hos mannen som han kan vara generad att prata om. Till att börja med måste du insistera på att prata om saken, det vill säga problemet som du tycker att det utgör. Man kan vägra prata om något i ett förhållande, om det bara gäller en själv (även om det blir tråkigt och kontaktlöst). Men om det gäller båda, som den sexuella relationen, så är det solklart att det måste gå att prata om. Du får försöka omvandla hans ovilja att prata till att han kanske tycker det är svårt eller pinsamt, men att det måste gå! Friskt mod!