Din man kan inte tvinga dig att skriva på äktenskapsförord

FRÅGA: Jag har varit gift i fyra år. Vi har inte något äktenskapsförord, men vi hade heller inte några egentliga tillgångar när vi gifte oss.

Min man har i dag en god inkomst och har sparat en del pengar till sig själv. Själv har jag studerat de senaste åren, spenderar all min inkomst och har inget sparkapital. Vi har delvis gemensam ekonomi och min man bidrar mycket mer ekonomiskt än jag, med tanke på min låga inkomst.

Om några månader är jag färdig och förväntar mig att få ett jobb, men jag kommer aldrig att tjäna mer än högst hälften av vad min man tjänar. Jag kommer fortfarande att få svårt att spara pengar då det förväntas att jag bidrar mera till gemensamma utgifter.

Nu har min man blivit erbjuden att köpa aktier i firman där han jobbar. Aktierna kommer att ägas av hans egen firma. Han vill att jag skriver på ett äktenskapsförord, att firman, de aktier och eventuellt senare pengar icke kommer att vara gemensam ägodel.

Min första fråga: Är det normalt att man har ett äktenskapsförord i sådana här frågor?

Min andra fråga rör vår ohållbara ekonomiska situation. Att jag har svårt att spara pengar även om jag kommer att jobba full tid. Att vårt förhållande känns som det är en rik och en fattig som delar liv, och att det bara blir värre när han ”öronmärker” sina sparpengar. Vore det inte rimligt att vi hade gemensamt sparkonto eller någorlunda lika kapital så att vi båda hade möjlighet att spara privat?                

Eva

 

SVAR: Du får ett svar med dubbla bottnar. Man kan se problemet från två håll. Den ena vågskålen väger dock tyngre. Vad är det man lovar varandra när man gifter sig? Att älska i nöd och lust. På engelska heter det ”for Better and for Worse”.

Ett gott råd: Skriv inte på något äktenskapsförord utan att tänka dig för ordentligt. Gör ingenting förrän du anlitat en sakkunnig jurist. Din man kan inte tvinga dig. Du har all rätt att säga nej. Äktenskapsförord måste också registreras hos tingsrätten.

Frågorna du bör ställa både till honom och dig själv är: Varför vill han göra dessa aktier till sina egna? Vad har han för framtidsplaner för ert gemensamma liv? En fattig och en rik? En upstairs och en dowstairs? Ni är gifta. Därmed har man även juridiskt ansvar att försörja varandra. Avsikten med ett äktenskap är att ett gift par delar på stort och smått, i vått och torrt. Båda bidrar på sitt sätt efter bästa förmåga.

Å andra sidan. I den andra vågskålen: I vissa sammanhang kan äktenskapsförord vara en förutsättning för att maken ska få köpa in sig i bolaget – till exempel om bolaget inte vill riskera att någon ”utomstående” får inflytande i bolaget. Det vill säga att om ni skulle skilja er så kan det bli du, som efter en bodelning, blir en betydande ägare i bolaget, vilket bolaget i sig kanske inte tillåter.

Det han sparat under ert äktenskap ”åt sig själv”, som du säger, ingår i dag i giftorättsgodset. Risken är kanske överhängande att han vill att även denna tillgång ska omfattas av ett äktenskapsförord och därmed inte heller utgöra giftorättsgods. Jag gillar inte läget. Äktenskapsförord kan passa för stora värden som man ärvt. Att ”dela sorg och glädje” borde därefter gälla både lön, pensioner, aktier och vad det nu kan vara man införskaffar under äktenskapet. Men visst. Det är ganska vanligt att man skriver företag (aktierna) som enskild egendom. Gå och tala med din bankrådgivare i förtroende. Alternativt boka tid för egen konsultation hos en bra familjerättsjurist och red ut situationen. Be om råd och få information om dina rättigheter och möjliga lösningar.

Birgitta Piper