"Jag sålde mina två företag för att göra Portugalflytten fördelaktig för honom. Nu kräver han mig på pengar!" En förtvivlad läsare undrar vad hon kan göra när hennes make sedan 30 år verkar ha lurat henne. Vår ekonomiexpert Birgitta Piper svarar.

FRÅGA Jag är förtvivlad – min man har lovat att stå för alla kostnader men nu backar han ur och säger att jag ska bidra. Vi har flyttat till Portugal för att han ska kunna ta del av fördelarna gällande tjänstepensionen. Jag sålde mina två företag för aktiekapitalkostnaden, det vill säga 100 000 respektive 50 000 kronor, för att göra detta möjligt för honom. Det han tar ut per månad är lika mycket som jag tar ut på ett år. Jag drygar ut min pension med små uppdrag. Men pengarna går in på ett gemensamt konto här i Portugal. Nu säger han att eftersom jag inte bidrar ska dessa pengar gå till honom.Hur ska jag göra? Vi är gifta sedan 30 år. Vi var i kontakt med en advokat innan vi flyttade men han säger att det vi kom överens om då inte gäller. Vad tusan ska jag göra?
Blåst?

BIRGITTA PIPER Vadå att du inte bidrar? Du har ju för jösse namn sålt dina två bolag i Sverige för hans skull, för att han ska kunna ta ut sin stora feta tjänstepension skattefritt i Portugal. Ändå har han mage att skinna dig på dina ynka små ”påhugg” i exil, jämfört med hans egna mycket stora månadsinkomster. Han borde skämmas. Ni är gifta och enligt äktenskapsbalken har den part som har bäst ekonomiska förutsättningar, rakt på sak den som har mest pengar och bäst ekonomi, skyldighet att se till att den mindre bemedlade äkta häften garanteras en jämlik ekonomisk levnadsstandard. I stället profiterar han på dina små och oregelbundna inkomster. I dina kläder skulle jag vägra att stoppa in dina små slantar på ert gemensamma konto och i stället spara de summorna till dig själv. Det vore ett anständighetskrav att han står för era levnadsomkostnader. Han är ju på grund av sin skattebefriade tjänstepension per definition förmögen. Annars hade han ju inte flyttat från Sverige.

Undrar vad han egentligen har i sikte. Jag skulle, om jag vore du, omgående anlita egen och ny advokat för att inte riskera att stå på bar backe, oförberedd, genomlurad. Han har ju redan svikit dig och löftet han gav dig när ni emigrerade till Portugal. Här gäller det nog att rädda vad som räddas kan. Vad händer om ni skiljer er? Vad har du för ekonomisk trygghet då? Vad händer om han avlider före dig? Vad har han gjort för att trygga dig och din möjlighet att kunna försörja dig som ensamstående? Ni bör se över alla hans och dina pensionsförsäkringar eller sparande i kapitalförsäkringar och se vem som står som förmånstagare. Ni måste nog också skriva ett testamente med lagvalsavtal som avgör vilket lands lagar som ska gälla vid dödsfall. Sverige är ju tämligen unikt med sin slopade arvsskatt. Observera att skatteavtalet med Portugal om noll skatt på tjänstepensioner (i privata sektorn) är under revision. Denna skattebefrielse kommer troligtvis att:

1) Antingen tas bort helt, eller
2) justeras. Det talas om att Portugal överväger en kompromiss: att införa en skattesats, men på låg nivå, cirka 5 procent. Dels för att blidka den svenska regeringen. Dels för att även blidka och hålla kvar de rika svenskarna som ju är bra konsumenter i Portugal. Det tredje alternativet är att tjänstepensionerna beskattas med så kallad särskild inomstskatt för utomlands bostatta, SINK) som idag ligger på 25 procent.

Här lite fakta om lagval och äktenskapsförord:

Molly Malm, jurist på Avtal24 säger: ”Med ett lagval i ett testamente bestämmer man vilket lands lagar som ska gälla vid dödsfall.” Hon ger rådet att prata med en advokat eller jurist. Helst någon som har koll på lagarna i både Portugal och Sverige. Det är ju angeläget att veta vilket lands lag som är mest fördelaktig för dig.

Utan testamente är det Portugals lagar som gäller när ni har varit boende där i 2 år eller mer. 

Detsamma gäller reglerna vid en skilsmässa. Har ni bott i Portugal i mer än 2 år så finns det regler som säger att portugisisk lag ska gälla.

Ni kan också skriva ett äktenskapsförord för att välja vilket lands lag som ska gälla vid en eventuell framtida separation. Idag finns dock en EU-förordning för att göra reglerna enhetliga. Men den gäller bara äktenskap som har ingåtts efter januari 2019.

Och slutligen lite fakta om SINK-skatten, från Skatteverket:

Om du inte har väsentlig anknytning till Sverige och inte vistas här stadigvarande har du möjlighet att bli beskattad enligt SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta).

Följande gäller vid SINK:

• Du betalar 25 procent i skatt på ersättningen och eventuella förmåner som betalas ut efter den 31 december 2017 (men 15 procent för idrottsmän, artister och sjömän).

• För utbetalningar före den 1 januari 2018 betalar du 20 procent i skatt.

• Du slipper deklarera i Sverige.

• Du får inte göra några avdrag.