Min man uppvaktar singelkvinnor på nätet

FRÅGA Jag har varit gift med en sexton år äldre man i snart sju år. Vi jobbar båda inom psykiatrin. Han är vältalig och mycket vältränad. Vi har fyra vuxna barn utspridda i landet. Hans fru dog i en sjukdom för snart tolv år sedan. Detta är vårt andra äktenskap. Vi har egentligen gift oss två gånger redan, med varandra! 

Nu till min fråga: Han uppsöker singelkvinnor på Facebook och skriver privata meddelanden om sitt liv till dem samt blir vän med dem. Jag gillar inte detta, utan tycker att det är känslomässig otrohet. Orsaken till att vi förnyade våra löften var att jag – två år efter att vi gift oss – kom på honom med en chatt på Facebook där han frågar efter kvinnans telefonnummer… Chatten pågick när jag jobbade kvällar och nätter. Lätt att se tid och datum.

Jag tycker att jag är för ”gammal” för sådant här. Jag har förklarat att det är sårande. Samma sak händer upprepade gånger. Nu senast för tre veckor sedan uppsökte han en singelkvinna, som visar lättklädda bilder på sin sida, och skriver privat till henne. Detta är förnedrande och jag blir mer än upprörd och otrygg.

Yasmina

 

PER Det är tydligt att trots era förnyade äktenskapslöften står ni och stampar på samma fläck. Man brukar ju vanligtvis inte gå in på varandras mejl eller Facebook. Hur kommer det sig att du kan läsa allt han skriver där? Gör du det i smyg eller har han givit dig tillstånd att kolla hans dator, efter att du kom på honom förra gången? Jag kan inte låta bli att undra om det är så att han vill att du ska läsa och förstå vad han sysslar med. Det är svårt att veta vilka motiv din man har för att odla kontakter med andra kvinnor. 

Kanske vill han, men har svårt att bryta mönstret för att hans behov av den sortens bekräftelser är starkare än hans avsikt att vara lojal och inte såra dig?
I så fall behöver han själv söka hjälp. 

Å andra sidan kan det ju vara så att han upplever sitt chattande som en kompromiss mellan ert förhållande och att bryta upp till ett singelliv där han kan chatta med, och träffa, vem han vill. I så fall är han kanske inte alls intresserad av att ändra sitt beteende. Du beskriver din känsla av förnedring, upprördhet och otrygghet, men du berättar däremot inget om vad han säger om saken. Det låter som att du inte når fram till honom. Även om man, som ni, jobbar med människor så är det inte givet att man i privatlivet kommunicerar på ett framgångsrikt sätt. I ert fall råder jag er att ha en tredje professionell part att tala med tillsammans.