Min man var otrogen – ska jag våga lita på honom igen?

FRÅGA  Ska jag våga lita på min man igen? Kan man gå vidare efter att han varit otrogen i 1,5 år? Han har haft en sexuell relation med en arbetskamrat  som han säger att han ville bli av med under hela tiden.

Hon är en påträngande, obehaglig person. Hon har psykopatiska drag och drar sig inte för något. Han gav sig in i en sexuell relation med henne vid en jobbresa och sedan rullade det på. Enligt honom sa han till henne flera gånger att de skulle sluta men hon hotade med att berätta för mig. Det hela avslutades med att någon, som vi tror var hon själv, ringde till mig och berättade. Detta gjordes tre dagar efter att min man var mycket tydlig med att han inte ville mer.

Min man ångrar sig, säger han, och vill att vi ska fortsätta. Men kan man lita på en människa som kan gå över alla dessa gränser?

Vi har varit gifta i cirka 20 år och har fyra barn. Vi har gått i familjerådgivning och det var bra. Det har nu gått 1,5 år från avslöjandet, men det känns tungt fortfarande.
Osäker

DR BÖHM Det tar lång tid att komma över den andres otrohet och få tillbaka tilliten. Olika omständigheter har också betydelse, som hur länge det pågått, om han berättade det själv – eller om du som i ditt fall fick reda på det på annat sätt. Liksom om du måste hålla masken inför barnen eller om de vet och är insatta och tar parti för den ena, eller andra. Din man vill också betona hur obehagligt påträngande den andra kvinnan är, och du kanske inte är säker på om han svartmålar henne, för att själv göra sig mindre ansvarig för det som hände? Men han kan också ha rätt i sin beskrivning, han ångrar sig och vill fortsätta med dig.

Men det kommer som sagt att ta tid, eftersom en otrohet just går över alla gränser, framför allt krossar den tilliten, som är bland det mest centrala i en parrelation. Närhet och tillit är vad de flesta söker i en lång relation, så det är inga småsaker som går sönder vid en otrohet. Ni har tydligen haft nytta av familjerådgivningen och jag tror ni skulle kunna gå tillbaka dit några gånger till, för att med en utomstående person – som ni träffat förut – göra en lägesbeskrivning och tala om hur reparationen av tilliten fungerar.

I min bok Kärleksrelationen handlar en tredjedel om olika aspekter av otrohet, som ni båda kan ha nytta av att läsa. Det positiva är att ni kan komma ur den här krisen starkare än ni var förut, men det kräver uppriktighet och tålamod.