Min man vill ha tillbaka pengar jag fått av honom som kompensation för deltidsarbete i många år.

FRÅGA 64 år gammal. Ska skiljas efter 25 år. Maken bad mig fortsätta arbeta deltid efter en tid med heltidsjobb. Som kompensation fick jag 3 000 kr/månad och när hans lön gick upp över 100 000 kr/månad, höjdes summan till 6 000 kr. Jag sparade dessa pengar och har nu cirka 400 000 kr på banken. 

Vi ska ju dela hus och pension men det känns lite skit att han vill dela dessa pengar som jag FÅTT av honom för att kompensera för deltid/heltid, plus att jag nu får mycket lägre pension. Har som alla andra kvinnor köpt kläder och mat till familjen för mina pengar. Hans bruttolön de senaste fem åren: 6 000 000 kr. Min: 1 500 000 kr. 

Jag blir så trött!

 

BIRGITTA Försök att tala med honom! Det han är på väg att göra är både omoraliskt och oärligt. Han har ju satt in pengar åt dig som kompensation för att du, enligt hans egen önskan, skulle jobba deltid och därmed gå miste om pensionsinsättningar på en heltidslön. Det betyder att ni haft ett muntligt avtal om att dessa besparingar till 100 procent skulle utgöra ditt pensionstillskott. Syftet var att han skulle kompensera dig för din lägre inkomst. Nu vill han sno tillbaka hälften. Det är på gränsen till stöld i mina ögon. Under alla omständigheter är det ett osmakligt svek efter alla år som du avstått att arbeta heltid för familjens och hans skull.

Jag tycker att du ska anlita advokat för att värna om dina intressen i skilsmässan. En skicklig jurist kan möjligen rädda hem något av detta pensionskapital åt dig.

Synd att ni inte skrivit äktenskapsförord om att detta pensionskonto skulle utgöra din enskilda egendom.