Min man vill nästan aldrig

FRÅGA: Överallt läser jag om kvinnor som inte har någon lust. Att männen bara vill, men inte kvinnan. ”Experter” skriver ofta att mannen måste tänka på förspel och på att hjälpa till hemma och över huvud taget “smörja” sin kvinna så att hon ska vilja.

I mitt fall är det tvärtom. Min man vill nästan aldrig. Han sitter framför datorn sent på kvällarna och somnar ofta i soffan. Jag tjatar att han ska komma och lägga sig vid mig. Men han säger bara, jag ska…

Han har aldrig velat ofta. Vi har varit gifta i drygt tio år. Är medelålders. Ingen är sjuk. Ingen av oss är överviktig. Inga andra problem. Jag känner mig oattraktiv och ratad. Funderar på att försöka hitta en älskare.                                          

Desperat

DR BÖHM Både vad gäller kvinnors och mäns olust kan man leta efter vad som lägger hinder i vägen. Vad händer när du försöker tala med honom om det? För det antar jag att du har gjort. Viftar han bort det eller kommer med bortförklaringar?

Det finns män som har mindre sexuella behov, men innan du bestämmer dig för det, tycker jag att ni ska försöka tala så uppriktigt som möjligt om det. Är han attraherad av dig? Tänder och tänker han på andra kvinnor? Har han en ouppklarad konflikt med dig, som gör att han straffar dig med ”no sex”? Vad tycker han om sex? Äcklar det honom? Är han rädd att vara impotent? Har han homosexuella fantasier?

Om ni inte kommer någon vart, men du ändå väckt hans nyfikenhet, kan du be honom tala med sin husläkare. Dels kanske han kan tala friare med en neutral person, dels kan han också behöva kolla sig medicinskt, om ni inte hittar någon annan förklaring.