Min nya kollega gör jobbet till ett helvete

FRÅGA  Det har börjat en kvinna på mitt jobb som gör arbetsplatsen till ett helvete. Jag var så glad när de rekryterade henne eftersom hon är i min ålder (jag är 57).  Annars brukar ledningen bara anställa yngre förmågor. Men puh!

Hon gör allt för att ta åt sig äran för bra saker som sker och skylla på mig när det går dåligt. Oftast blir jag bara helt mållös över hennes fräckheter. Dessutom är hon ganska gnällig och ofta allmänt sur.

Har försökt prata med henne, men hon förstår inte alls vad jag menar. Känner inte igen sig i något av det jag säger (säger hon). Nu vet jag inte hur jag ska göra.

Tror du att det är idé att söka nytt jobb? Eller bara att härda ut? Eller göra något annat?

DR BÖHM  Har du jämfört dina intryck med andras? Tycker de likadant eller är du ensam om den här uppfattningen? För det mesta brukar det hjälpa om man är fler som får liknande intryck, och då kan man vara fler som konfronterar henne. Om andra däremot har ett annat intryck än du, måste du kanske fundera över om det är du som tolkar saker som händer på ett alltför ensidigt eller negativt sätt – eller om hon visar sina sämsta sidor enbart gentemot dig?

Det låter alltför dramatiskt att söka ett nytt jobb eller bara härda ut. Att hon är gnällig och sur kanske inte går att göra så mycket åt. Det är dessutom ett subjektivt intryck du har, som hon kan förneka.

Däremot vore det väl bra om du kan påtala för henne i det ögonblick, när hon tar åt sig äran av något som skett – och som andra också kan iaktta, så att ni är fler som konfronterar henne med att hon är okamratlig. Till slut brukar sådana här personer gå till allt större överdrifter, så att flera upptäcker hur hon gör. Som om de vill bli avslöjade i sin bluffiga kaxighet.

Hon kan ju också tänkas ha tagit in vad du sagt och försökt ändra sig, utan att medge något öppet. Följ med vad som händer och passa på och konfrontera henne, när nästa incident händer. Även om det kan vara svårt att konfrontera en person som går över gränsen i fräckhet, och som inte heller verkar förstå vad man talar om när man påpekar det.