Min sambo behandlar mig som en inneboende

FRÅGA Jag är sambo sedan fem år då jag flyttade in i hans hus. Vi är båda pensionärer. Vi har haft lite stiltje i sexlivet senaste året. Han har aldrig varit bra på att kramas, pussas och visa kärlek, bara i samband med sex. Vi har blivit kompisar som jobbar på huset och reser tillsammans.

Senaste året har jag stört mig så otroligt på hans attityd. Han ska bestämma, vilka som är välkomna till exempel. Vill jag diskutera något som går emot honom kan han vara tyst i flera dagar. Han kör utfrysning som straff. Känner mig som en inneboende utan värde.

Jag ville diskutera min hyra eftersom jag läst i lokaltidningen om hyresläget i kommunen. Jag ville sänka den med 500 kronor. Han blev upprörd och tyckte att jag ville bråka, sedan blev det inget mer prat om detta. Jag har försökt ta upp att hans vuxna arbetande dotter som bor hemma emellanåt borde betala lite. Förra veckan kom droppen: Jag och min vuxna dotter skulle pyssla. Hon ville ta med sin pojkvän som vi aldrig träffat. Min sambo blev förbannad och förbjöd mig att ta emot dem. Dottern vägrade då att komma så jag fick åka till henne och pyssla, mycket sårad och upprörd. Vår mysdag blev ingen mysdag. Jag har skilt mig tre gånger tidigare och börjar se ett mönster på vilka män jag har valt. Trodde jag valt rätt denna gång.

Jag står i bostadskö och söker nu aktivt bostad eftersom det inte fungerar att bo tillsammans i hans hus. Har inte pratat med honom om detta ännu eftersom han bemöter mig med tystnad. Hjälp mig att reda ut mina tankar.

Dolly 

PER Jag måste börja med att säga att jag tror att du gör rätt som börjat söka en annan bostad. När jag läser ditt brev lyckas jag inte hitta något positivt med ert förhållande, varken i din text eller mellan raderna. Ert förhållande innehåller varken sex eller ömhet längre. Den ömsesidiga respekten mellan er lyser också med sin frånvaro. I stället för den vill han bestämma över allt som rör ert hem eftersom det är hans hus (trots att ni båda jobbar på det). Samtalen mellan er har ersatts av tystnad från hans sida och du når inte fram i dina försök att tala om er två. 

Det som verkar göra dig tveksam till att flytta är att du skilt dig tre gånger tidigare. Bättre att lägga mindre vikt vid antalet och mer fokusera på vad du lärt dig om dig själv och dina relationer på vägen. Du tänkte att du valt rätt den här gången men nu har förhållandet förändrats till det sämre under tiden ni bott tillsammans.

Det är nog dags för en förändring i grunden. Det kanske leder till att din sambo ändrar attityd inför ditt beslut att flytta. Kanhända får er relation bättre förutsättningar när du har ett eget boende. Eller så inträffar inget av det utan förhållandet slutar när du slutar försöka göra något för att förbättra det. Det kommer att visa sig och du får större frihet att känna och tänka efter vad du behöver och hur du vill ha det när du inte befinner dig i en så otrevlig och snål miljö.