Min sambo har inte råd att betala räkningarna

FRÅGA Sambon äger skog till ett värde av 15 miljoner i ett bolag där det finns en skuld på 1,5 miljoner. På vår bostad finns 1,2 miljoner i skuld. I februari blev han arbetslös, och skyndade sig då att köpa ny skog med nya lån om 2,2 miljoner. Jag hade ingen aning om lånen.

Han jobbar i skogen samtidigt som han har plockat ut full A-kassa och inkomstförsäkring. Han får ut 12 000–13 000 kr. Pengarna räcker bara till lånen och lite mat, sedan är de slut. Banken tog inte hänsyn till att jag inte hade vetskap om att han var arbetslös vid lånetillfället. Nu oroar sig sambon för kostnaderna och är ivrig på min lön. 

Ska A-kassan tillåta arbete och nyförvärv och ändå ge bidrag? Ska banken lägga in min lön i vår totala inkomst? Och ska de verkligen låta en person överbelåna då vi har låga inkomster?          

Tacksam för generella svar

BIRGITTA Hm. Är du alldeles säker på att denna bostad utgör samboegendom? Hänger den möjligen samman med hans skogsegendom? Ägde din sambo bostaden innan ni blev sambor? I så fall är den INTE samboegendom. Vem står på bostadslånet? Han eller ni båda? Vem äger bostaden? Han eller ni båda? Har ni avtalat bort sambolagens bodelningsregler? Är du delägare i skogen? Sannolikt inte, som jag har uppfattat det. Det betyder att det är han som har ansvar för köpet och lånen på skogen. Absolut inte du.

Hans skog och de lån han tagit med den skogsegendomen som säkerhet är ord hans huvudvärk och ansvar. Inte ditt. Du ska inte betala ett öre av hans skulder eller räntekostnader. Inte heller ska du stå för hela hushållets utgifter bara för att han inte ”har råd” att betala för sig. Förslagsvis delar ni era hushållskostnader 50/50. I övrigt får han sköta sina egna affärer och skulder. 

Enligt sambolagen svarar var och en för sin egen ekonomi. En sambo har inget krav på sig att försörja sin partner. Vem har rätt att ta din lön
i anspråk för att täcka din sambos skulder? Kräver banken dig på räntor och amorteringar på bostadslånet? Konsultera en familjerättsjurist.

Din sambos skog är värd minst 15 miljoner. Har han problem med sin betalningsförmåga kan han sälja delar eller hela sin skogsegendom och göra rätt för sig. Att du som sambo och med din lön ska betala för hans trassliga ekonomi och ekonomiska lättsinne är det faktiskt inte tal om.