Min sambo hyr ut sitt hus – och sliter på mitt

FRÅGA  Jag har en sambo. Han hyr ut sitt hus för 2 000 kronor i månaden. Jag har hus. Han betalar inget annat än halva elen, vatten, tv, bredband och mat. Jag tycker att det som jag har i huset, bland annat möbler, sängkläder, handdukar, mattor och allt man har i ett hem, blir mera nött av två än en. Han har bara tagit med sig sina privata grejer. Allt annat är kvar i hans hus. Jag kan inte sälja huset för han kan inte bo någon annanstans än ute på landet. Han kan inte ta tillbaka sitt eget hus för där bor hans son. Jag klarar inte ekonomin efter min pensionering, får ta av mina sparpengar varje månad. Vad säger lagen om sambos hyra?
Utnyttjad?

BIRGITTA
  Det du först och främst måste göra är att skrapa fram ditt mod. För självklart ska han betala hyra. Som sambo har man ingen försörjningsplikt mot sin partner. Var och en ansvarar för sin egen ekonomi enligt sambolagen. Det finns alltså ingen ”lag” i ert fall som säger att den ena måste betala till den andra eller hur mycket. Du måste själv kräva av din sambo att han gör rätt för sig.

Möjligen ska du också reda ut med en jurist huruvida ditt eget bohag möjligen kan betraktas som samboegendom. För att undvika möjliga tvister, om ni kanske separerar, tycker jag att du för säkerhets skull ska avtala bort sambolagens bodelnings­regler, så att ditt bohag förblir ditt.

I vilket fall kan du absolut inte förväntas ta ansvar för hans son och dennes problem eller sambons ovilja att lösa sitt eget ekonomiska dilemma. Det måste han själv fixa utan att profitera på din ekonomi. Tycker jag.

Han får ju själv in en hyra på sitt hus på 2 000 kronor per månad. Det bör ni ta som utgångspunkt för hur mycket han därmed bör betala dig.

Bra vägledning för att beräkna hushållskostnader finns i Konsumentverkets broschyr Koll på pengarna. Det går också bra att jämföra med hyreskostnaden för en trea/fyrarumslägenhet på orten.

Enligt SCB:s statistik hamnar kallhyran för en normaltrea 2011 på cirka 4 000 kronor. Han ska självklart också betala för hälften av era hushållskostnader. Ändå har han då inte kompenserat dig för det slitage han bidrar med i ditt hem.

Gör han inte rätt för sig tycker jag att han ska göra upp med sin son och flytta tillbaka till sitt eget hus.