Min son är gift med en psykopat

FRÅGA Min son är gift med en irakisk kvinna, och hon har två barn sedan tidigare.
Jag anser att hon är psykopat för hon ställer till liv om ingenting. Om de är och handlar kan hon få för sig att min son vill gifta sig med kassörskan så hon ställer till liv som varar i flera dagar.

När de var på utomhuskonsert för två år sedan, såg hon en kvinna som hade urringning och beskyllde honom för att tycka att hon var attraktiv. Det blev väsen i flera dagar då också. Sedan dess har de inte gått ut tillsammans.

En gång ringde han efter mig och då var hon hysterisk. Han skulle söka nytt jobb och hon sa att han bara skulle få arbeta där det fanns karlar. Sen försöker hon påtvinga honom sin religion med ramadan och dylikt. När han började prata om skilsmässa erbjöd hon sig att hjälpa honom att få kontakt med någon attraktiv kvinna att ha som älskarinna – bara han stannar. Hon erbjöd sig också att skicka barnen till deras biologiske far, som suttit i fängelse för barnmisshandel – i fall det var barnen han egentligen var trött på. Finns det något jag kan göra?

Svärmor

PER Av din beskrivning låter det onekligen som att din svärdotter har allvarliga problem med sin svartsjuka och att hantera de dramatiska reaktioner som den ger upphov till. Samtidigt är hon tydligt angelägen om att rädda äktenskapet med din son. Så pass angelägen att hon, på ett förstås motsägelsefullt vis, är beredd att skaffa en älskarinna och att avstå vårdnaden av sina barn. Jag kan förstås inte ställa någon diagnos alls på svärdottern. Svartsjuka är svår att komma till rätta med även hos sig själv, trots att man kan vara medveten om att ens reaktioner är oproportionerliga. Ännu svårare blir det att hjälpa någon annan, som din svärdotter. Hon upplever antagligen inte sin svartsjuka som problemet utan fokuserar på din son. 

De måste ta itu med detta tillsammans och prata med någon professionell som båda känner förtroende för. Samtidigt som jag skriver detta måste jag erkänna att jag är skeptisk till att de lyckas göra gemensam sak. Ändå borde de försöka.

Du kan såklart stötta din son och till exempel förmedla kontakt till en klok familjerättsjurist och till socialtjänsten eftersom barn som riskerar fara illa är inblandade. 

Men till sist: Som för så många av oss föräldrar med vuxna barn befinner sig problemet utanför ditt manöverområde. Det är din son själv som måste agera i detta.