Min son är socialt handikappad

FRÅGA: Hej. Jag bär på en stor sorg som jag har svårt att komma över. Jag har bara ett barn – en son, och han är socialt handikappad. Han sitter mest framför datorn, har få vänner och har aldrig haft en flickvän.

Han skulle se bra ut om han gick ner i vikt och tog hand om sig. Nu verkar det som att han vill vara oattraktiv, han gör ingen ansträngning. Han jobbar med datorer och på hans jobb finns få kvinnor. Nu fyller han snart 35 och jag börjar ge upp hoppet om att han någonsin ska hitta en livskamrat.

Dels värker mitt hjärta för honom, tror att han saknar kärlek. Dels lider jag själv av att jag troligen aldrig kommer att få några barnbarn. Hur ska jag stötta honom och hur ska jag komma över min egen sorg efter barnbarn?
Mamma Eva

SVAR: Var är hans pappa? Finns han i livet eller är han borta på ett eller annat sätt? Kan han vara med och hjälpa sonen? Din son tycks behöva en manlig förebild, som skulle kunna ta med honom ut i livet. Annars blir det för mycket även för den företagsamma kvinna som kan bli intresserad av honom.

Talar din son med dig om sitt liv eller har han någon annan som han är förtrolig med? Jag tror att det är en alarmerande situation som din son befinner sig i. Barnbarn är ett senare problem, som du får skjuta på. Först måste han komma ur sin isolering, övervikt och känsla av uppgivenhet. Jag tror att du ska stötta honom att gå och prata med en professionell samtalsterapeut. Hör med Familjerådgivningen på din hemort. De brukar hålla reda på vilka lokala resurser som finns.

Han behöver få perspektiv på sitt liv, komma i kontakt med levande människor, som inte är på nätet. Men det kan kräva att han går i regelbundna samtal en tid. Och att du får honom att inse att han måste gå dit en första gång för att bryta sin isolering. Pröva att säga det med omtanke och ge honom sedan ett telefonnummer, som du tagit reda på. TB