Min son bryter kontakten om jag inleder ett förhållande med hans svärfar

FRÅGA Är det rätt att inleda en relation med sonens svärfar? Han är mannen i mitt liv och jag har aldrig känt mig så älskad som när jag träffar honom.

Sonen och hans fru är arga och har sagt att både svärfar och jag måste välja. Om vi inleder en relation vill de inte längre träffa oss. Ska jag lämna min livs kärlek för att göra dem nöjda?
Rädslan för att förlora kontakten med min son och kanske framtida barnbarn gör mig förlamad. Vad ska jag göra? Kärleken till mannen eller relationen med sonen och hans fru?
Mamma

DR BÖHM Jag utgår från att ni är lediga båda två, så att din son inte är upprörd över att någon lämnar sin aktuella partner.
Folk blir lätt egoistiska när de blir rädda för något nytt och oväntat som kräver att de förändras själva. Din son och svärdotter tycks inställda på att allt ska vara som vanligt, som det brukar, inte kräva någon omställning av dem. Men ni tänker ju inte begå något brott eller göra något moraliskt förbjudet. Det är bara ovant för din son att hans mamma är ihop med hans svärfar, och för din svärdotter att hennes far är ihop med hennes svärmor.

Jag tror du ska utgå ifrån i ett lugnt samtal med sonen, liksom svärdotterns far kan utgå ifrån med sin dotter – att du/ni förstår att de blir rädda och oroliga för konsekvenserna, men att inget besvärligt behöver hända. Om det inte går, föreslår jag att ni går alla fyra till en klok familjerådgivare, för att tala om vad som skrämmer dem.

Att du skulle lämna din kärlek för att sonen är rädd kommer inte på fråga! Att sonen skulle bryta med dig och inte låta dig få träffa barnbarnen är mest ett mått på hur oroad han blir av situationen. Om du lugnar honom, kan han säkert hitta tillbaka till en mer sansad reaktion.