Min väns son samlar papper in absurdum

FRÅGA  En god vän till mig, som nyss har blivit änkling, bor i villa och har sin 48-årige son boende hos sig.

Sonen samlar på allt papper han kan komma över. Hans eget rum är fyllt med papper upp till under taket. Sonens egen lilla bil är komplett fylld med papper. Nu ska han börja skräpa ner vardagsrummet också. Om sonen märker att pappan har slängt en del, får han vredesutbrott och blir hotfull. Hjälp av läkare eller psykolog vill sonen inte ha, eftersom han inte inser att han är sjuk.

Pratar man med sonen gör han ett mycket intelligent intryck och är mycket kunnig på många områden. Killen är blyg och mycket känslig till sin natur.

Min vän vet varken ut eller in, situationen börjar bli ohållbar. Hoppas du kan ge mig råd.
Mvh Lisa

DR BÖHM Det låter på din beskrivning som att sonen befinner sig någonstans i spektrumet mellan galen och excentrisk! Det är ju ”teoretiskt” möjligt att han är en begåvad person som samlar anteckningar på ett sätt som förefaller främmande för de flesta av oss. Men förmodligen är han mer åt det galna hållet, trots att han är begåvad. Galenskapen kan ju också eventuellt hänga ihop med sorgen efter hans mamma – om det är hon som nyss dött? Din vän befinner sig i ett dilemma eftersom det är hans egen son, som han bor ihop med och behöver hålla sig tillräckligt väl med för att stå ut. Kanske kan han inte sätta en gräns och köra ut honom till eget boende om sonen inte kan klara sig på egen hand?

Slutsatsen är antagligen att någon annan – du eller annan närstående vän till fadern och/eller sonen – kommer hem till dem, och får ett eget intryck av om sonen är galen. Sedan återstår nästa svåra steg: att uppriktigt säga till sonen att han behöver hjälp.

Kanske han inte opponerar sig om man bara sakligt konstaterar att ”Så här kan du inte ha det! Bo hos din pappa vid 48 års ålder!”

Fadern kan också ringa till den psykiatriska klinik som de tillhör för att kolla om det finns ett mobilt team som kan göra ett hembesök.
Antagligen förstår sonen i ett hörn av sig själv att något är allvarligt fel med honom, och då kan det till och med kännas som en lättnad när en utomstående bekräftar detta och han kan få hjälp.