Mina väninnor tjatar om att jag måste göra upp med min man!

FRÅGA Min man har haft en lång relation med en annan kvinna. Jag älskar min man lika mycket som jag älskar mig själv, jag vill dela mitt liv med honom tills döden skiljer oss åt.

Nu har han avslutat relationen med älskarinnan och vi har det underbart igen. Mina väninnor säger att vi måste prata om det som hänt och gå till botten med det. Det tycker inte jag. Jag tror att man kan låta alla känslor marinera ett tag och sen se hur man mår.

Varför riva upp, böka och bråka? Nu är ju allt bra igen, som det ska vara. Nu är det lust, inte nöd. Men deras jäkla tjat tär på mig så vad ska jag säga för att de ska sluta vara på mig om det förflutna?

Katinka

PER Oftast är det en tillgång att ha engagerade vänner, men det finns en risk att deras engagemang utmynnar i starka åsikter utan följsamhet med vad man själv behöver eller är mottaglig för. Det är självfallet inte dina vänners uppfattning som ska styra hur du och din man hanterar er relation, det är er egen angelägenhet.

Eftersom ditt brev är rätt kort så är det inte helt lätt att svara på. Jag skulle behöva veta lite mer för att kunna ha en tydligare uppfattning. Vilka är omständigheterna kring din mans relation med den andra kvinnan? När fick du veta? Eller har du känt till den hela tiden? Hur länge sedan tog den relationen slut? Vad säger han om framtiden? Som det nu är hamnar jag någonstans mitt emellan din ståndpunkt och dina vänners.

Du skriver att ”nu är det lust, inte nöd”. När jag läser det får jag en känsla av att du kanske är lite väl angelägen att dra ett streck över alltsammans och låtsas att det som skett inte hänt.

I princip håller jag med dig om att det är mer konstruktivt att se framåt än att fastna i det som hänt, men det bygger ändå på en gemensam överenskommelse er emellan. Men, som sagt, jag känner ju inte till omständigheterna. Du skriver att du ”marinerar” dina känslor och sen får se hur det går. Kan det betyda att du tänker att du ska prata med din man och att dina vänner snarast går före dig på vägen med sina råd?

Du behöver vara tydlig med att du måste få ta detta i din takt och känna efter var du står och att du uppskattar deras omtanke men att råden de ger dig kan du ännu inte ta emot.