Mitt ex har skrivit över alla tillgångar på sin nya dotter

FRÅGA När min man gifte om sig skrev han över sina tillgångar på sin nya dotter. Får min dotter inget när han dör eller om hans nya fru dör? Han har sommarstuga och villa värda mycket pengar.

Kathrine

BIRGITTA Tyvärr inget ovanligt problem. Med lagstadgat arv menas minst hälften av en arvslott = laglotten. Den rätten faller dock inte ut av sig själv om pappan skrivit över sina tillgångar på sitt nya barn och fru.

Blir er dotter utsatt för laglottskränkning, kan hon väcka talan i domstol. För det krävs juridisk hjälp, men kostnaden kan täckas av hemförsäkringen. Ring ditt försäkringsbolag och fråga.   

Caroline Törnquist, familjerättsjurist Nordea Private Banking:

– Viktigt är hur gåvan har gjorts, vilka villkor som ställdes. Huvudregeln är att gåva till eget barn är förskott på arv och ska avräknas kommande arv. Om det i gåvobrev skrevs in att gåvan inte skulle utgöra förskott på arv, sker ingen avräkning om det inte sedan visar sig att det kan vara fråga om en laglottskränkning. Står det inget i gåvobrevet om förskott på arv så är gåvan förskott på arv och ska avräknas.