Pappan vill inte träffa vårt barn

FRÅGA Har ett barn med en man som aldrig vill träffa barnet. Hans släkt hade bra kontakt med oss i fyra år men nu har de slutat ringa och komma. Hur ska jag förklara för min flicka vad som händer och varför? Hon är snart fem år. Hon frågar ibland efter farmor men aldrig efter sin pappa längre.

Danna

 

PER  Hej Danna. Jag har förstås inte en aning om vad som utspelat sig mellan dig och din dotters pappa. Kanske hade ni inte ett fast förhållande när hon blev till, kanske mår han själv dåligt. Jag vet inte, men oavsett vilka skäl han kan ha och nästan hur han än mår så begår han ett svek mot sitt barn. När nu även hans släkt släppt kontakten blir det förstås ytterligare ett svek. Du har inte heller fått någon förklaring till varför de slutar höra av sig och hälsa på. Den första tanke som slog mig var att han kanske har träffat någon ny? Det kanske har försatt dem i en lojalitetskonflikt som de inte vet hur de ska hantera och därför väljer de att ligga lågt. Fortsätt att söka kontakt med farmor eller om det är någon annan i familjen som du kunnat prata med. Åtminstone så att du får något slags förklaring till deras ändrade beteende.

Även om din dotter inte frågar efter honom är det viktigt att prata om honom ibland, för att bekräfta att han existerar trots allt. Det finns tyvärr inget lätt sätt att förklara hans avståndstagande. Det kanske får räcka med att du säger att han just nu lever ett annat liv och att det har med honom och dig att göra och inte med henne. Jag hoppas för er skull att ni har en bra eller bättre kontakt med din familj som kan väga upp förlusten av den andra.