Är det löjligt när en man 70+ friar?

FRÅGA Kanske min fråga är löjlig, men jag vill ändå ställa den. Jag har aldrig varit gift, men jag har levt länge med en kvinna, fått barn och barnbarn med henne. Olyckligtvis dog min stora kärlek för ett par år sedan och jag trodde att livet var slut, att det bara var att ensam vänta på att lägga sig i graven bredvid henne.

Men en dag mötte jag Tora på gården där jag bor. Hon satt på en bänk i solen och jag satte mig bredvid. Vi började prata och hade mycket att prata om och roligt med varandra. Vi blev ett par. Jag vill så gärna leva med henne. Men så har jag fått en annan längtan: att jag vill vara gift någon gång i livet, med henne.

Är det löjligt med en 70-plusman som går ner på knä och ber om en äldre kvinnas hand? Och hur länge ska man ha varit tillsammans innan man gifter sig, så att jag ger ett seriöst intryck?

Arvid

PER Så lyckligt lottad du är som funnit kärleken ytterligare en gång i livet. Inte kan det finnas något löjligt i att be sin älskade att gifta sig. Det låter inte som att du har mycket att förlora på att deklarera din kärlek till henne.

Jag vet ju inte om du bokstavligen behöver gå ner på knä eller om du kan hitta ett sätt som stämmer bättre för just dig (och för Tora). Eller så är det precis ner på ett knä som du ska! Om det är själva giftermålet du också längtar efter så är det kanske betydelsefullt att du gör det enligt konstens alla regler. Även om Tora inte skulle vilja ingå äktenskap så är ni ju redan ett par och kommer antagligen att kunna fortsätta vara det hursomhelst.

Skulle hon mot förmodan inte vilja så har du i alla fall genomfört ett riktigt frieri. Gör slag i saken och jag skickar alla mina lyckönskningar till dig och din Tora.