Håller jag på att bli helt asocial?

FRÅGA Varför tar jag inte diskussionen? Jag känner mig nästan alltid tom på ord när något, nästan vad som helst debatteras, och särskilt på sociala medier, drar mig hellre undan än tar konfrontationen, även när det handlar om något jag verkligen inte kan hålla med om. Det känns meningslöst, har helt tröttnat på debatter.

Att stå utanför och betrakta är kanske inte särskilt konstruktivt, men måste man alltid ha en åsikt, skrika högt och ta plats?

Det känns som att jag behöver skydda min integritet mot en störtflod av angrepp. Håller jag på att bli helt asocial? Kan tillägga att jag inte heller gillar att gräla.

Fegis?

PER Jag tror att det är viktigt att skilja mellan dialog och debatt. Alla förhållanden behöver ofta återkommande dialoger men berikas mindre av debatter. En dialog kännetecknas av att man ger och tar. Bägge parter är intresserade av vad den andra parten har att säga. Genuint intresse, vilket är dialogens kärna, handlar om att vara öppen för att ändra uppfattning om det som den andra säger verkar vettigt.

Debatt däremot handlar om att få rätt. Man lyssnar inte på varandra, utan väntar bara på ett lämpligt tillfälle att återigen ge uttryck för den uppfattning man hade helt klar för sig innan samtalet började.
Vem kan inte låta sig förstummas av tvärsäkra, konfrontativa och egenrättfärdiga personer?

Debattklimatet har onekligen hårdnat på sociala medier som Facebook och Twitter. Det finns mindre utrymme för att resonera sig fram till en uppfattning i samtal med andra. Men du behöver ju inte delta i diskussioner på Facebook? Man blir inte asocial av att inte delta i sociala medier.

Om du vill göra din röst hörd så är det bättre att göra det i sammanhang där du får möjlighet att använda fler ord och pröva dig fram. Börja med att diskutera, prata med vänner och bekanta. Det viktiga är inte att de tycker som du, utan att de är beredda att lyssna och ompröva sin uppfattning. Då får du möjlighet att utveckla dina åsikter, så att du kanske i framtiden får ett ny-väckt intresse för att delta i debatter.

Men till dess: håll dig till dialoger!