Hur blir det med barnen om jag utvisas?

FRÅGA Mitt namn är Barak och jag bor i Sverige men har inte svenskt medborgarskap än.

Nu är jag gift för andra gången, sedan tre år, och söker svenskt medborgarskap samt de fyra sista siffrorna i personnumret. Jag jobbar på ett apotek.

Min fru och jag har två små barn ihop, jag har också vuxna barn i mitt gamla hemland. Tyvärr funkar det inte så bra mellan min fru och mig, hon har sagt att hon vill skiljas. Jag har bett henne vänta eftersom jag inte har något svenskt medborgarskap än.

Det är så mycket jag oroar mig för. Vad kommer att hända mina barn om vi skiljer oss? Får jag någon vårdnad om barnen? Har jag ens rätt till lägenhet? Kan jag utvisas? Vad kan min fru och jag göra för att öka mina chanser i Sverige? Mina barn är ju svenska medborgare. Jag har mardrömmar, sover dåligt och får panik när jag tänker på att jag måste lämna mina barn och inte se dem växa upp.

Barak

PER Barak, jag förstår verkligen din stora oro. I din situation innebär svårigheter i relationen att så mycket kommer att stå på spel utöver själva förhållandet.

I ditt brev ställer du flera frågor som ligger bortom min kompetens. Jag är tyvärr inte rätt person att svara på vad de lagliga följderna blir eller på vilket sätt du kan öka dina chanser till ett svenskt medborgarskap. För att få svar på sådana frågor behöver du ta kontakt med en jurist som kan hjälpa dig att reda ut konsekvenserna av en eventuell skilsmässa.

Jag tycker också att du och din fru absolut ska gå i samtal hos till exempel kommunens familjerådgivning. Om inte annat för att reda ut hur ni ska förhålla er till de stora följderna för dig (och era barn) om ni skiljer er.