Hur får jag livsenergin tillbaka?

FRÅGA Efter pensioneringen känner jag mig vilsen och tycker inte att jag har något betydelsefullt att göra. Varför är jag inte nöjd?
Jag går på kurser och försöker hitta lite mening, men det är som om lusten saknas. Är det vanligt i min ålder att inte känna harmoni? Jag är gift och tycker ju att vi har det bra, men min man har fullt upp och tycker att jag gnäller.
Jag vill inte vara på det här viset längre, jag känner mig både nere och skamsen. Var är min energi?

65+

SVAR Att gå i pension kan upplevas som ett svårt och betydelsefullt steg i livet, inte minst därför att existentiella frågor tidigare har kunnat skjutas upp.

Man har gått till jobbet, gjort sin plikt och haft arbetskamrater som har fyllt ens tid och hjälpt till att ge mening åt tillvaron. Kanske har du identifierat dig med ditt yrke mer än du själv visste. Just nu letar du efter något lika meningsfullt, inte bara ett tidsfördriv i väntan på åldrandet.

Omställningen till det nya livet som pensionär tar ofta sin tid. Det nya som ska komma måste du själv finna på. Försök hitta tillbaka till något som du alltid har velat göra, men som du inte trott dig om att klara av. Våga! Sök inåt, gräv där du står! Din otålighet antyder att du är på väg, fast det inte klarnat riktigt än.

Tomas Böhm